Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Služnbena potvrda

Sindikati prikupili dovoljan broj potpisa za referendum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je kod potpisa građana za referendum o izmjeni Zakona o radu nađeno dosta nepravilnosti, prikupljeno ih je dovoljno da bi se on i proveo.

Predsjednik Odbora Vladimir Šeks (HDZ) podsjetio je zastupnike na kronologiju događaja vezanih uz referendum, te zaključke koje je Odbor donio s tim u vezi.

Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača za raspisivanje referenduma je sredinom srpnja predsjedniku Sabora Luki Bebiću predao ukupno 813.106 potpisa.

>> Hebrang: Ovo je najtužniji dan u Saboru u zadnjih 20 godina

>> Holy: Pola Vlade treba zatvoriti da bi se zatvorilo poglavlje 23

Odbor je potom od ministarstava uprave i unutarnjih poslova zatražio provjeru prikupljenih potpisa, a ministarstva su početkom rujna Odboru dostavila izvješća.

Na temelju tih izvješća Odbor je utvrdio da su provjerom utvrđene brojne nepravilnosti - dio je potpisa pogrešno numeriran, više od 92 tisuće osoba nema status birača na temelju više kriterija, 356.358 osoba nije se izjašnjavalo na najbližim popisnim mjestima, potpisni listovi nisu bili uvezani, birači nisu sami upisivali svoje ime i prezime i JMBG.

Sindikati prikupili dovoljan broj potpisa

No, Odbor je zaključio da je valjano 717.149 potpisa birača (15,95 posto ukupnog broja birača), dakle da su sindikati prikupili dovoljan broj potpisa (10 posto ukupnog broja birača) za raspisivanje referenduma.

Odbor je utvrdio da činjenica da se više od 356 tisuća osoba nije izjašnjavalo na najbližim popisnim mjestima nema takav značaj da bi se dovela u pitanje valjanost tih potpisa.

No, vlada je 3. rujna iz procedure povukla svoj prijedlog izmjena ZOR-a, te se postavilo pitanje jesu li ispunjene ustavne pretpostavke za raspisivanje referenduma, budući da je referendumsko pitanje vezano upravo uz taj zakonski prijedlog, odnosno njegove odredbe.

Šeks je podsjetio da je stoga Odboru predložio, a većina to i izglasala, da Saboru predloži da od Ustavnog suda zatraži ocjenu jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma s referendumskim pitanjem: 'Jeste li za zadržavanje važećih zakonskih odredbi o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima i o otkazivanju kolektivnih ugovora?'.

O zaključcima Odbora za Ustav raspravljaju saborski klubovi.

(Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene