Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakva priča!

'Silovali su me 460 dana' - Sve im je oprostila, čak se i dopisuju preko Facebooka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanadska novinarka Amanda Lindhout, koja je u zatočeništvu u Somaliji provela 460 dana, progovorila je o tome kako je svojim zlostavljačima oprostila sve što su joj radili. Na kraju se s njima dopisivala i putem Facebooka.

Amanda Lindhout i australski fotograf Nigel Brennan bili su žrtve otmice islamskih fundamentalista izvan Mogadishua, u kolovozu 2008. godine. Tada su radili na jednoj priči i nisu mogli ni zamisliti kakva ih sudbina čeka.

Nakon otmice, somalijski islamisti su se seksualno iživljavali nad Amandom koja ne samo da je sve to preživjela već je svojim zlostavljačima sve i oprostila.

U knjizi koju je napisala o zatočeništvu spominje koncept 'kuća na nebu', što je zapravo bilo mjesto na koje je u mislima odlazila tijekom zlostavljanja.

'Bilo je to moje pamćenje i moja mašta', izjavila je medijima. 'To mi je pomoglo da preživim. Bilo je teško izdržati to konstantno zlostavljanje', rekla je Amanda koja je tijekom najmračnijeg razdoblja svog zatočeništva doživjela svojevrsno 'buđenje'.

'Abdulah me zlostavljao, a ja sam se branila i u jednom trenutku doživjela izvantjelesno iskustvo. Našla sam se u situaciji da lebdim iznad tijela i promatram ga iz zraka', pokušala je objasniti svoje iskustvo.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Ilustracija teško kazneno djelo Užas u Dalmaciji: Djed (79) godinama spolno zlostavljao maloljetnu unuku

Ova hrabra žena, koja je u trenutku otmice imala samo 33 godine, pokazala je svoju velikodušnost i time što je oprostila otmičarima.

'Posve je jasno kako su moji zlostavljači rezultat rata koji ih je oblikovao u osobe kakve su sada. Oni su također ljudska bića s bolnim pričama iza sebe. Naravno da ih to ne čini nevinima, ali ostaje činjenica kako su rezultat kulture nasilja', objašnjava Kanađanka koja se zajedno sa svojim kolegom iz zarobljeništva izvukla zahvaljujući izdašnoj otkupnini koju su prikupili njihovi najbliži.

Naime, nakon što se se pregovori kanadske i australske vlade s otmičarima pokazali neuspješnima, njihove obitelji su angažirale pregovarača koji je s otmičarima dogovorio cijenu od 600 tisuća dolara. Još toliko je dobio i za sebe.

Amanda i Nigel oslobođeni su u studenom 2009. godine. Nekoliko mjeseci kasnije Amanda je osnovala Global Enrichment Foundation koja prikuplja novac za školovanje žena u Somaliji.

Jednog dana je na Facebooku vidjela poruku koju joj je ostavio jedan od njezinih bivših zlostavljača. Pohvalio ju je za rad u Somaliji.

'Činjenica da znaju za moj angažman u Somaliji kompenzacija mi je za svu torturu koju sam preživjela. Želim da znaju kako me nisu slomili. To je najbolja moguća zadovoljština koju sam mogla dobiti', rekla je Amanda po čijoj će se knjizi snimati i film.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene