454530
454530
454530
454530
454530

JE LI TRUMP GOTOV? I titani visoke tehnologije su protiv njega

  • , 23.10.2016., 10:49
  • Autor:
  • komentara

Silicijska dolina, epicentar američke tehnološke industrije, jasno je odabrala svoju stranu u predsjedničkoj kampanji i ne skriva svoju odbojnost spram Donalda Trumpa.

 
 
 
 
Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP)

Titani visoke tehnologije svoje dolare, dakle, ulažu u demokratkinju Hillary Clinton i mnogi otvoreno vode kampanju protiv njezina republikanskog protivnika.

Steve Wozniak, Ev Williams, Jimmy Wales i Pierre Omidyar, suosnivači Apple, Twittera, Wikipedije i eBayja, ljetos su bili na listi stotinjak potpisnika otvorenog pisma sektora kojim se upozorava da bi Donald Trump u Bijeloj kući bio "katastrofa za inovaciju".

Republikanski milijarder bijesni protiv imigranata te je predložio "zatvaranje" dijela interneta iz sigurnosnih razloga. Kritizirao je Apple jer tvrtka proizvodi svoje uređaje u inozemstvu, a Amazon zbog njegovih poreza.

"Trump predstavlja točno suprotnost svemu u što vjeruju u Silicijskoj dolini - primanje imigranata, svjetski kozmopolitski poredak", ističe Geoffrey Skelley iz Centre for Politics sveučilišta Virginija.

Po njemu, sektor strahuje da Donald Trump ne pokrene trgovinski rat koji bi naškodio tvrtkama sa svjetskim ambicijima.

Melinda Jackson, profesorica političkih znanosti na sveučilištu San Jose, uspoređuje Trumpa s "anatemom" za sektor. "Čini se da gleda unatrag kako bi stvari opet bile kao nekad. A u Silicijskoj dolini sve se okreće oko inovacije i sljedećeg revolucionarnog poteza".

Dok Google tvrdi da je njegova misija učiniti svaku informaciju na svijetu slobodno dostupnom, a Facebook želi povezati čitav planet, Donald Trump obećao je izgraditi zid na meksičkoj granici kako bi zaustavio ilegalnu imigraciju.

Ne imenujući izravno republikanskog kandidata, vlasnik i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg pozvao je u travnju tvorce aplikacija za mrežu da "izaberu nadu a ne strah" i pomognu izgradnju mostova a ne zidova.

Drugi osnivač Facebooka Dustin Moskovitz i njegova supruga obećali su znatnu svotu od 20 milijuna dolara Hillary Clinton i demokratskoj stranici ustvrdivši da bi zemlja "nazadovala" ako Trump pobijedi.

Apple je odustao od financiranja ili logističke podrške republikanskoj konvenciji ove godine, navodeći komentare Donalda Trumpa o imigrantima, manjinama i ženama.

Njegov šef Tim Cook i udovica njegova legendarnog prethodnika Stevea Jobsa organizirali su skupljanje sredstava za Hillary Clinton.

"Korijeni Clintonovih, Hillary posebno, ovdje su duboki", otkriva Melinda Jackson. "Ukazuju joj velikim dijelom povjerenje i imaju osjećaj da bi u najmanju ruku znali na čemu su s njom".
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se