Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puštanje na slobodu

ŠEŠELJEV POPIS 'Izaći ću iz zatvora ako ispunite moje uvjete!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojislav Šešelj haškom je sudu dostavio popis svojih uvjeta za puštanje na slobodu do donošenja presude.

U izjašnjavanju o mogućnosti da bude privremeno pušten na slobodu Šešelj obavještava Vijeće:

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "I kod nas neki zločince drže svecima" Analitičar o Vučićevoj pobjedi: "Morat će progutati jako gorku pilulu za Srbe, a jedan mu se čovjek degutantno ulizuje" Izbori u Srbiji - 2 Izbori u Srbiji VIDEO Na pitanje o Šešelju, Vučić reporterki Dnevnika Nove TV odgovorio: "Samo mi vi nemojte držati predavanje o ratnim zločincima"

- da je jedino ograničenje koje prihvaća to da neće napuštati teritorij Republike Srbije,
- da se neće periodično javljati policiji, niti nositi ogrlice, narukvice ili nanognice, kojima se vrijeđa ljudsko dostojanstvo,
- da će sudjelovati u političkom životu Srbije i na javnim skupovima.
- da će davati intervjue novinama,
- da će gostovati u televizijskim emisijama,
- da će javno kritizirati haški sud kao nelegalni međunarodni sud

'Ako sudsko veće odluči pustiti Šešelja, to će uraditi pod njihovim uvjetima. Ako ih Vojislav Šešelj ne bude poštivao, odluka o ukidanju pritvora bit će poništena, a policija će dobiti zadatak da ga uhiti, kako bi bio vraćen u pritvor', kaže odvjetnik Toma Fila, komentirajući spisak Šešeljevih uvjeta za puštanje iz pritvora, piše Blic.

U Haagu nisu htjeli komentirati Šešeljevo izjašnjavanje o ukidanju pritvora, jer taj dokument, kako kaže glasnogovornica suda još nije službeno stigao do njih.

Ako haški sud Vojislava Šešelja pusti na slobodu do donošenja presude, pustit će ga po svojim uvjetima i on će morati napustiti zatvor u Sheveningenu. Ako se ne bude pridržavao uvjeta koji mu se postave, bit će vraćen u pritvor. Potpredsjednik SRS Zoran Krasić kaže da nije riječ ni o kakvim Šešeljevim uvjetima, već o njegovom izjašnjavanju o namjeri suda da ga puste na privremenu slobodu do priopćavanja presude. 'Sud će to samo primiti na znanje. Ali najprije treba nazvati stvari pravim imenom i reći da je to ukidanje pritvora, a ne privremeno puštanje na slobodu. Proces je praktično završen i čeka se samo presuda. Podsjećam, iako usporedba nije baš najsretnije, da je Haradinaj pušten na privremenu slobodu još prije početka suđenja. A ovdje je proces praktično gotov, jer su svi svjedoci saslušani, dane su završne riječi', kaže Krasić.

On dodaje da Šešelj neće pristati na bilo kakva ograničenja po cijenu i da bude vraćen u pritvor. 'Ne znam, doduše, o kakvim se uvjetima može raditi jer do donošenja presude Šešelj je nevin i ima pravo da koristiti sva građanska i politička prava garantirana međunarodnim aktima. Drugo, pa oni mu nisu mogli zabraniti da se politikom bavi i iz pritvora, kako misle da ga sputaju ako ga puste na slobodu', kaže Krasić.

ŠEŠELJ traži SLOBODU i 12 milijuna eura odštete od suda

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocjenjuje da Šešelj odaje dojam čovjeka koji ni sam ne zna da li da izađe iz pritvora ili da ostane u njemu, što je posljedica njegove nemogućnosti da realno sagleda stvari u vanjskom svijetu. 'Mislim da je on politička prošlost, ostao u Haagu ili izašao iz njega. Mislim da nema realnu procjenu ni svojih mogućnosti, ni mogućnosti stranke kojoj je na čelu', kaže Dejan Vuk Stanković.

Drugo je pitanje kako bi se Šešelj snašao na slobodi poslije više od 11 godina, jer, kako kaže psihologinja Dragana Dinić, toliko duga izolacija ostavlja posljedice na svakog čovjeka. 'Velike su to traume. On je ostao u vremenu od prije 11 godina, koliko god da je bio informiran o događanjima u vanjskom svijetu. Drugo, on je stalno bio pod prismotrom, sniman je svaki njegov korak, to se sve teško podnosi. On je sada potpuno drugi čovjek', ocjenjuje Dinić.

Ona dodaje da je pitanje i kakav bi sada bio odnos Šešelja s obitelji. Djeci će, kako kaže, sigurno biti drago da ga vide, ali nije isključeno ni da će biti i osuđivanja u smislu zbog čega im je priredio to da odrastaju bez njega. 'Nema sumnje da bi tu dobro došla jedna grupna, porodična terapija kod psihologa. To su traume koje ne nestaju tek tako', zaključuje Dinić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene