Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponašanje stvara napetosti

Brammertz: 'Najvažnije je da se što prije donese presuda Šešelju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brammertz očekuje što bržu presudu Šešelju, Karadžiću i Mladiću.

U trenutku kada ponašanje optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja potiče napetosti u cijeloj regiji najvažnije bi bilo da Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u njegovu slučaju što prije donese presudu, ocijenio je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Video snimka Srbin Nizozemskoj prijeti miniranjem brana ako ne puste Šešelja, Mladića i Karadžića! Slika nije dostupna Odmarali se tri tjedna Haški sud nastavlja s radom nakon ljetne stanke

'Najvažnije u ovom predmetu jest da raspravno vijeće donese presudu što je prije moguće', kazao je Serge Brammertz.

Dodao je kako očekuje da se i suđenja preostalim haaškim optuženicima, a posebice Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, okončaju u najavljenim rokovima.

Podsjetio je kako je predsjednik ICTY-a Theodor Meron u prosincu prošle godine izvijestio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da se presuda u Karadžićevom slučaju očekuje u listopadu ove godine, dok bi prvostupanjska presuda Mladiću trebala uslijediti iza ožujka 2017. godine.

'Od tada se izvođenje dokaza obrane u predmetu 'Mladić' odvija bez problema', konstatirao je Brammertz.

Prisjećajući se kako se ove godine obilježava i dvadeseta obljetnica genocida što su ga vojska i policija bosanskih Srba počinile nad Bošnjacima Srebrenice, Brammertz je podsjetio kako je ICTY podigao optužnice protiv 19 osoba koje su zapovijedile i sudjelovale u počinjenu tog zločin,a a među njima su i Karadžić i Mladić.

Kolinda Grabar Kitarović odgovorila na poruku Tomislava Nikolića

"Iako nismo, a nismo ni mogli, kazneno goniti sve one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici, pokazali smo da će oni koji počine genocid biti pozvani na odgovornost i kažnjeni", kazao je tužitelj Brammertz koji je istaknuo kako je važno da nacionalna pravosuđa nastave procesuirati sve sudionike ratnih zločina koji se još nisu suočili s pravdom.

Glavni haaški tužitelj ipak je dodao kako "potpuno razumije" kritike koje stižu od članova udruga žrtava rata jer i sam smatra da pravosuđe, kako na nacionalnim tako i na međunarodnoj razini, ne ispunjava uvijek sva njihova očekivanja.

"Svako pravosudno tijelo treba slušati žrtve na svim stranama i ozbiljno razmisliti o njihovim kritikama. Žrtve nas podsjećaju da naš rad mnogo znači njima, njihovim obiteljima i društvu", kazao je Brammertz. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene