Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandalozna izjava

Šef rumunjske stranke želi dijelove Ukrajine: "Nećemo biti istinski suvereni dok ne reintegriramo našu državu"

Claudiu Tarziu
Claudiu Tarziu Foto: Afp
Lider rumunjske stranke Savez za uniju Rumunja Claudiu Tarziu rekao je da je spreman žrtvovati rumunjsko članstvo u NATO-u kako bi pripojio teritorije Ukrajine.

Čelnik krajnje desne rumunjske stranke Savez za uniju Rumunja (AUR) Claudiu Tarziu traži da njegova zemlja pripoji dio Ukrajine,  pri čemu je spreman riskirati članstvo u NATO-u.

"Nećemo biti istinski suvereni dok ne reintegriramo rumunjsku državu unutar njenih prirodnih granica", poručio je.

"Vjerujem da je potrebno poboljšati odnose između Rumunjske i Rusije,  spreman sam tome pridonijeti, ali tek nakon što Rusija dokaže da i ona sve to želi", dodao je Tarziu, prenosi rumunjski Newsweek.

Pročitajte i ovo Ilustracija Četvero ozlijeđenih Na A3 se sudarilo pet vozila, policija objavila detalje: Nesreću izazvao vozač (23), njegov je potez nevjerojatan

"Sjeverna Bukovina se ne može zaboraviti! Južna Besarabija se ne može zaboraviti! Sve što je bilo i jest rumunjska nacija mora se vratiti u granice jedne države", rekao je. 

Claudiu Tarziu ranije je rekao Rusima da je spreman dati im pet, nekoliko dana nakon sveobuhvatne invazije na Ukrajinu.

Slična izjava stigla je i od mađarskog političara. Čelnik Naše domovine Laszlo Toroczkai u subotu je rekao da će njegova stranka polagati pravo na zapadnu regiju Ukrajine u kojoj živi oko 150.000 etničkih Mađara ako Ukrajina izgubi svoju državnost zbog ruske invazije. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene