Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguća institucionalna kriza

Šef oporbe pozvao Vrhovni sud da se izjasni o Chavezu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef venezuelske oporbe Henrique Capriles tražio je od Vrhovnog suda da se izjasni o mogućoj institucionalnoj krizi ako predsjednik Hugo Chavez ne dođe u četvrtak na polaganje prisege.

Podsjetimo, Chavez je gotovo četiri tjedna hospitaliziran na Kubi. "Ne znam što čekaju suci Vrhovnog suda. U ovom trenutku u Venezueli postoji sukob u vezi s ustavom, potrebna je arbitraža te institucije u tom sporu", rekao je Capriles novinarima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više od 200 tisuća prosvjednika Venezuela: Pedeseti dan prosvjeda Slika nije dostupna Sporan potpis na imenovanju Oporbeni vođa traži dokaz da je predsjednik Chavez živ

>> U Venezueli pozivaju na veliki miting: Vraća li se Chavez?

Chavezov protivnik na predsjedničkim izborima u listopadu pozvao je predsjednike latinoameričkih zemalja da ne prihvate igru vlade i ne odazovu se pozivima u Venezuelu u četvrtak. Predsjednici Bolivije Evo Morales i Urugvaja Jose Mujica su najavili svoj dolazak. Prema Ustavu šef države bi trebao 10. siječnja prisegnuti pred skupštinom na svečanosti u Venezueli i ne može se odgoditi.

Zamjenik predsjednika Nicolas Maduro je rekao da Chavez može prisegnuti čim to njegovo zdravlje dopusti, te da je svečanost 10. siječnja tek "formalnost". Capriles tvrdi da 10. siječnja završava jedan predsjednički mandat i počinje drugi, te u slučaju da predsjednik ne prisegne, on prestaje obnašati tu dužnost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene