Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na dan inauguracije

U Venezueli pozivaju na veliki miting: Vraća li se Chavez?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Chavez bi u četvrtak trebao položiti prisegu za svoj drugi predsjednički mandat, no u javnosti nije viđen tjednima. Vlasti u Venezueli sve građane pozivaju na veliki miting u Caracasu na dan prisege i ne odbacuju mogućnost da će se Chavez pojaviti.

Venezuelski režim pozvao je Venezuelance na veliko okupljanje u znak potpore Hugu Chavezu u Caracasu u četvrtak, na dan predviđen za polaganje prisege predsjednika čiji povratak u zadnji čas vlada ne odbacuje gotovo četiri tjedna nakon operacije karcinoma na Kubi.

U ponedjeljak navečer ministar informiranja Ernesto Villegas objavio je na nacionalnoj televiziji da se predsjednik Chavez, hospitaliziran od 11. prosinca u Havani, nalazi u medicinski "stabilnom stanju" te da "prima njegu", bez dodatnih informacija.

Pročitajte i ovo Venezuela, vojnici (Foto: Schneyder MENDOZA / AFP) Oko crnog zlata Izbjegnut novi rat u svijetu: "Nećemo koristiti silu ni pod kojim okolnostima" Slika nije dostupna Ankete predviđaju pobjedu Nicolasa Madure Počeli predsjednički izbori u Venezueli

>> Chavezov saveznik predsjednik venezuelanske skupštine

Zadnje priopćenje vlade od četvrtka, 3. siječnja, govorilo je da pati od "dišnih problema" kao posljedica "teške upale pluća".

Predsjednik Nacionalnog vijeća Diosdado Cabello, treći čovjek režima, pozvao je u međuvremenu na "veliki prosvjed" u četvrtak kao podršku Hugu Chavezu "ispred predsjedničke palače Miraflores" u prisustvu "brojnih šefova država prijateljskih zemalja".

Na upit novinara hoće li i sam Chavez moći prisustvovati, Cabello je odgovorio: "Apsolutno ništa ne odbacujemo".

Chavez je operiran 11. prosinca zbog recidiva raka trbušne šupljine. Zbog komplikacija nakon operacije pogoršalo mu se zdravstveno stanje. Pošto mu istekne predsjednički mandat, Chavez bi 10. siječnja trebao po ustavu položiti prisegu za početak novog, nakon što je pobijedio na izborima krajem prošle godine.

Oporba je zatražila da se, ako Chavez ne može položiti prisegu predviđenog datuma, raspišu novi izbori. Međutim, venezuelanski potpredsjednik Nicolas Maduro rekao je da se polaganje prisege Chaveza na novi šestogodišnji mandat može odgoditi ako se on do tada ne oporavi od operacije raka.

Chavez prisegu može položiti kasnije pred ustavnim sudom, kazao je Maduro u intervjuu državnoj televiziji. Iako je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno, nema razloga da se proglasi njegova trajna spriječenost za obnašanje dužnosti. Po venezuelanskom ustavu, trajna nesposobnost za obnašanje dužnosti izazvala bi predsjedničke izbore u roku od 30 dana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene