451076
451076
451076
451076
451076

Šef MI6-a brutalno iskren: Islamistički terorizam se neće smanjivati!

  • , 23.09.2016., 15:41
  • Autor:
  • komentara

Šef britanske obavještajne službe MI6 Alex Younger vjeruje kako je terorizam prijetnja koja će trajati dugi niz godina, kao nuspojava 'duboko ukorijenjenih globalnih trendova' poput informacijske revolucije i globalizacije, pa čak i ako Islamska država izgubi teritorij koji je okupirala.

 
 
 
 
Teroristi (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)
Teroristi (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)

Govoreći na konferenciji na sveučilištu George Washington u Washingtonu Alex Younger je naglasio da se sigurnosni izazovi koje su postavili radikalni islamisti 'neće lako smanjiti'.

'Nažalost ovo je trajna tema koja će sigurno biti s nama za vrijeme našeg radnog vijeka', rekao je šef britanskih obavještajaca.

Osim globalizacije i informacijske revolucije, koje su omogućile 'putovanje' ekstremističkih ideja, ekonomski i demografski čimbenici također sektaški dijele Bliski istok i služe kao temelj za teror koji se ne može iskorijeniti preko noći, rekao je Younger.

'Iako je poželjno u cijelosti ukloniti teritorij Islamske države, kada se to i dogodi i dalje ćete imati otpornu prijetnju i u 'našem' svijetu'. To zahtijeva strpljenje i dugoročno partnerstvo u borbi protiv terorizma', kazao je.

Iako je još dug put do toga da međunarodna zajednica riješiti problem terorizma, razmjena obavještajnih podataka i pojačana suradnja između službi sigurnosti iz različitih 'čini dobar posao kako bi se ublažilo prijetnju'.

Da bi se uspješno nosili s porastom terorizma u razdoblju kada je jednostavan pristup svim vrstama informacija putem interneta MI6 će zaposliti dodatnih 1.000 ljudi do 2020. godine. Tim eće pojačati tim od postojećih 2.500 djelatnika i to kako bi se poboljšala sigurnost agenata i operacija, objavioa je BBC.

 


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se