Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi dogovori

SDP i HDZ BiH potvrdili suradnju, očekuju izmjenu vlade Federacije BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP), Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) i Savez za bolju budućnost (SBB) suglasni su da poduzmu korake koji bi vodili ka rekonstrukciji vlade Federacije BiH, a razgovore kako to učiniti nastavit će idućeg tjedna, izjavio je u petak u Sarajevu predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija.

Nakon sastanka s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem Lagumdžija je novinarima kazao kako su njih dvojica suglasni oko prioriteta rada rekonstruirane vlade, a dokument o tome bi trebao biti potpisan narednog tjedna.

'Savršeno je jasno da okosnicu te rekonstrukcije čine SDP BiH, HDZ BiH i SBB', izjavio je Lagumdžija.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

>> SDP započeo smjenu vlasti u županijama

On međutim nije mogao kazati kako će se provesti smjena dužnosnika iz reda Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke 'Radom za boljitak' (NSRzB) s obzirom da SDP, HDZ BiH i SBB ne mogu računati da će njihov zahtjev ispuniti predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

Kazao je kako očekuje da bi idućih dana moglo doći do smjene predsjedatelja Zastupničkog doma paralamenta FBiH koji je iz SDA, što bi onda bio uvod u daljnje kadrovske promjene. 'Nema razloga da već idućeg tjedna nemamo zasjedanje Zastupničkog doma ukoliko postignemo ovaj dogovor o programskim sadržajima', izjavio je Lagumdžija.

Dodao je kako o preustroju same vlade još nije bilo riječi jer sve ovisi o tome hoće li se još netko pridružiti savezu SDP-a, HDZ-a i SBB-a.

>> Nikšić: Nastaviti s preustrojem Vlade Federacije Bosne i Hercegovine

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je za medije u Mostaru nakon susreta s Lagumdžijom da će sljedećeg tjedna zajedno s čelnicima HDZ-a 1990. Božom Ljubićem i Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) potpisati sporazum ovih četiri stranaka o uspostavi nove vlasti u Federaciji BiH te pokrenuti mehanizam za smjene dužnosnika iz redova SDA i HSP-a BiH. 'Kroz dan, dva usuglasit ćemo sporazum nakon čega ćemo parafirati tekst o suradnji. Očekujemo da nakon toga premijer Nermin Nikšić podnese zahtjev za razrješenje onih ministara koji više nisu dio parlamentarne većine', rekao je Čović.

Po njegovim riječima zahtjev za smjenom ministara u parlamentarnu proceduru bit će upućen do kraja idućeg tjedna. To, po njegovim riječima, uključuje i smjenu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira iz redova HSP-a BiH i njegova zamjenika Mirsada Kebe iz SDA, koji se protive rekonstrukciji vlasti jer bi njihove stranke bile isključene iz vlasti. Čović je izrazio nadu da će cijeli proces rekonstrukcije vlasti biti okončan do kraja lipnja.

SDP BiH raskinuo je koalicijski sporazum sa SDA te proveo rekonstrukciju u trima županijama nakon što se ova stranka usprotivila donošenju državnog proračuna za 2012. godinu. SDP je uputio zahtjev i za izbacivanje SDA iz Vlade Federacije BiH kao i Vijeća ministara. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene