Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Scheffer: NATO, a ne Rusija odlučit će o ulasku Ukrajine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izjavili su u Kijevu da će samo države članice Sjevernoatlantskog saveza odlučivati o primitku Ukrajine, odbacivši tako mogućnost ruskog veta o tom pitanju.

'Treba imati na umu da je to dijalog između Ukrajine i Saveza i da treće zemlje koje nisu članice NATO-a ne trebaju, po mom mišljenju, imati pravo veta', rekao je Juščenko jasno smjerajući na Rusiju koja se žestoko protivi ulasku Kijeva u Sjevernoatlantski savez.

Pročitajte i ovo Talijanska premijerka Meloni vlakom stiga u Kijev Druga godišnjica sukoba Zapadni vođe vlakom stigli u Kijev, šef NATO-a poslao poruku: "Stojimo uz Ukrajinu, radi vaše i naše sigurnosti" Vladimir Zelenski Članak 5. Ukrajina neće dobiti poziv za NATO: To bi zapravo značilo sukob s Rusijom

Odluku o 'približavanju Ukrajine' kao i odluku o dodjeli službenog statusa Kijevu donijet će 'isključivo' zemlje članice NATO-a, kazao je Scheffer na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji po završetku susreta.

'Nitko drugi doli 26 zemalja saveznica neće donijeti tu odluku', istaknuo je.

Juščenko je usto izrazio želju da njegova zemlja još ove godine dobije službeni status kandidata za NATO i pridruži se Akcijskom planu radi kasnijeg punopravnog članstva.

'Želimo da se još ove godine donese pozitivna odluka o Akcijskom planu', rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene