Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sastanak ETA-e i španjolske vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi španjolske vlade navodno su se prošli četvrtak sastali s pripadnicima baskijske pobunjeničke skupine ETA-e prvi puta od pokretanja mirovnog procesa u lipnju, te se nadaju da će se separatisti pridržavati dogovora o prekidu vatre, pišu španjolski listovi El Correo Vasco i Deia.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Alfredo Perez Rubalcaba u srijedu je odbio potvrditi te informacije, a ni drugi vladini dužnosnici nisu bili dostupni kako bi potvrdili ili zanijekali tu informaciju, prenose u srijedu agencije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tri bombe eksplodirale u Baskiji Slika nije dostupna Zapatero predložio strategiju za borbu s ETA-om

Prema pisanju španjolskih novinara španjolski su se dužnosnici s članovima ETA-e sastali u neimenovanoj europskoj zemlji, prenosi France presse.

Prema informacijama objavljenim u programu radija Cadena Ser, bliskom socijalističkoj vladi, neimenovani "vladini izvori" potvrdili su da je sastanak održan. Ako je uistinu tako bilo, taj bi prvi kontakt dviju strana mogao značiti stvarno pokretanje delikatnog mirovnog procesa što ga je inicirala socijalistička vlada Josea Luisa Zapatera u nastojanju da pronađe mirno rješenje baskijskog pitanja.

"Ovaj sastanak vraća optimizam vladajućima, jer ETA nije najavila potencijalni prekid primirja, a uskoro se očekuje i značajna reakcija neovisne baskijske ljevice", piše El Correo VAsco, a prenosi Reuters.

Premijer Zapatero u lipnju je najavio pokretanje mirovnog procesa s ETA-om koja je objavila primirje u ožujku. ETA i njezino političko krilo Batasuna, čije je djelovanje zabranjeno zbog veza s gerilcima, zalaže se za neovisnost te španjolske pokrajine smatrajući da na to ima pravo jer pokrajina ima potpuno različit jezik i kulturu od ostatka zemlje, prenosi Reuters.

ETA se smatra odgovornom za oko 850 poginulih osoba tijekom 38-godišnjeg razdoblja u kojemu su s ciljem postizanja neovisnosti počinjeni brojni atentati i ubojstva. Zadnji napad s fatalnim ishodom pripadnici ETA-e počinili su 2003.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene