Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sarkozy najavio reformu mirovinskog sustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy iznio je prijedlog reforme mirovinskog sustava. Novi mirovinski sustav trebao bi se temeljiti na radnoj etici, zaslugama i jednakim mogućnostima, rekao je Sarkozy.

Istaknuo je kako će se prethodno savjetovati s upravama sindikata da bi izbjegao sudbinu svojih prethodnika, odnosno masovne prosvjede koji su 'uništili' sve dotadašnje pokušaje vladinih reformi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promjene u Vladi Sarkozy dao Fillonu mandat za sastav nove vlade Slika nije dostupna Sarkozy potpisao Uzaludni prosvjedi: Francuzi u mirovinu ipak sa 62 godine

'Sadašnji je sustav financijski neodrživ. Obeshrabruje one koji rade i ne jamči jednake prilike za sve', kazao je Sarkozy, dodavši kako s modernizacijom mirovnog sustava namjerava početi u prvoj polovini 2008.

Njegov prijedlog sadrži i pojedinosti koje se odnose na 1,5 milijuna privilegiranih umirovljenika. Pitanje posebnih privilegija za umirovljenike postoji već stoljećima - i ranije je trebalo uzeti u obzir opasnosti i specifičnosti određenih zanimanja - primjerice rudara, pomoraca, željezničara, zaposlenih u naftnoj industriji i sličnih zanimanja. No, beneficije su se odnosile i na parlamentarne zastupnike, baletane Pariške državne opere ili glumce.

Oni su mogli prestati raditi prije od zaposlenih u nekim drugim branšama, neki čak i u dobi od 50 godina. Na taj su način predstavljali dodatni trošak koji je državu stajao pet milijardi eura godišnje.

Sarkozy je najavio da će ministar rada Xavier Bertrand već danas započeti razgovore s 'onima na koje se pitanje odnosi'. Više od dvije trećine Francuza ovaj Sarkozyjev potez ocijenilo je 'odvažnim'. No velika većina njih i dalje smatra da je odluka 'riskantna jer može rezultirati brojnim štrajkova koji bi paralizirali zemlju'.

Francuski predsjednik je obećao i druge reforme, najavivši da bi 35-satni radni tjedan trebao postati fleksibilniji čak i nakon što je vlada objavila kako namjerava uvesti porezne olakšice kako bi ohrabrila prekovremeni rad, a obećao je i otvaranje 'velike rasprave o financiranju zdravstva'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene