Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna presuda

Sarajevo: Napadaču na američko veleposlanstvo 18 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mevlid Jašarević je osuđen na 18 godina zatvora zbog napada na zgradu Veleposlanstva SAD-a potkraj prošle godine.

Pred sudom BiH terorista Mevlid Jašarević nepravomoćno je osuđen na 18 godina zatvora zbog napada na zgradu Veleposlanstva SAD-a U Sarajevu. Druga dvojica optuženih, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, zbog nedostatka dokaza su oslobođeni optužbi za pomaganje, piše Klix.ba.

>> BiH: Jašarević zaprijetio da napadi protiv SAD-a neće prestati

U obrazloženju presude, sudac Branko Perić je rekao da nije dokazano organiziranje terorističke grupe, a samim time ni pripadnost terorističkoj grupi sve trojice optuženih. Fojnici i Ahmetspahiću nije dokazano da su nabavili i skrili oružje pronađeno u Gornjoj Maoči, odnosno da su pomogli Jašareviću da izvede teroristički napad.

Perić je dodao kako Jašarevićeve riječi da napad neće prestati njegovim kažnjavanjem nisu samo poruka sudu, već i državi, kojoj to treba biti jasan signal da na ozbiljan način treba pristupiti ovom problemu.

Glasnogovornica Tužiteljstva BiH Selma Hećimović istaknula je da je Tužiteljstvo zadovoljno osuđujućim dijelom presude i kaznom za Jašarevića, ali i da će uložiti žalbu na oslobađajuću presudu Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću jer smatraju da su oni pomogli Jašareviću da izvede napad. Optuženici se nisu pojavili u sudnici jer su i ranije u nekoliko navrata isticali da ne poštuju državu BiH i njezine institucije.

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!"

Jašarevićev odvjetnik Senad Dupovac je u svom obraćanju novinarima rekao: 'Da sam japanski odvjetnik, nakon ovakve presude bi h počinio harakiri'. No, onda je nastavio u ozbiljnijem tonu i rekao kako je znao da terorističke grupe nije bilo te da će sud donijeti ovakvu odluku. 'Međutim, zaista nisam očekivao ovako visoku kaznu za svog klijenta, posebno jer je u rujnu ove godine donesena kazna za napad na Veleposlanstvo SAD- a u Beogradu, kada je Veleposlanstvo gorjelo, a taj je napad imao i smrtnu posljedicu. Počinitelj tog djela kažnjen je godinom zatvora', rekao je.

Ipak, smatra da je sam Jašarević doprinio visini kazne svojim ponašanjem na sudu, odnosno rečenicom koju je izgovorio na kraju suđenja kada je zaprijetio da napadi neće prestati ni kada on bude osuđen.

Kada su ga novinari upitali hoće li Jašarević nakon izdržane kazne u BiH biti izručen SAD-u gdje bi zbog počinjenog napada mogao dobiti i do 100 godina zatvora, odvjetnik Dupovac je rekao da, prema zakonu BiH, on ne može biti izučen drugoj zemlji. No, dodao je kako je Jašarević ranije spominjao da će od suda tražiti da kaznu služi u Srbiji, čiji je državljanin, te da nije siguran na koji način srbijanski zakon tretira to pitanje.

Podsjetimo, Jašarević je krajem listopada prošle godine napao američko veleposlanstvo u Sarajevu, ispucao 105 metaka i teško ranio jednog policajca koji je radio na osiguranju zgrade. Prilikom tog napada centar grada je držao u blokadi gotovo 45 minuta dok ga nije pogodio snajperist MUP-a.

U policijskoj akciji provedenoj nekoliko dana nakon napada, u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči uhićeni su osumnjičeni sudionici napada Munib Ahmetspahić, Emrah Fojnica i Dino Pečenković koji je Jašarevića doveo u Sarajevo. On je naknadno pušten iz pritvora, a njegovo se ime nije našlo na optužnici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene