Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Španjolska u problemima

Prosvjedi, pregovori, moguće formiranje nove vlade: Drama oko pomilovanja katalonskih nacionalista

U Barceloni prosvjed protiv amnestije za organizatore referenduma o neovisnosti
U Barceloni prosvjed protiv amnestije za organizatore referenduma o neovisnosti Foto: Afp
Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sancheza nastavila je u utorak pregovore s bivšim katalonskim premijerom u egzilu Carlesom Puigdemontom oko uvođenja zakona o amnestiji što bi otvorilo put formiranju nove španjolske vlade.

Pregovori su nastavljeni nakon što se večer ranije gotovo 4000 prosvjednika pojavilo na vratima PSOE-a u Madridu protiveći se oprostu za organizatore katalonskog referenduma o neovisnosti iz 2017.

PSOE-u je za formiranje lijeve koalicijske vlade potrebna podrška katalonske stranke Zajedno za Kataloniju (PxCAT), čiji se vođa Puigdemont nalazi u Belgiji.

U ponedjeljak navečer je na poziv pokreta "Revuelta", čiji mladi pripadnici sebe nazivaju "španjolskim patriotima koji brane jedinstvo države", okupilo 3800 prosvjednika ispred sjedišta PSOE-a u Madridu. Neki su nastojali maknuti željezne ograde koje je postavila policija. Policija je bacila suzavac i koristila gumene metke kako bi rastjerala prosvjednika, a pritome je uhitila tri osobe.

Pročitajte i ovo Krešimir Macan Uznemirujuće poruke Zašto je Coca-Cola toliko šutjela o paničnom širenju vijesti o otrovanim pićima: "Već su zakasnili, nastala je šteta"

Prosvjedi su organizirani u još desetak gradova poput Barcelone, Valencije, Seville i Zaragoze.

Prosvjednici su vikali "Puigdemonta u zatvor", a Sanchezu, koji se tijekom studenoga nada novom četverogodišnjem mandatu, poručili su da se "Španjolska ne prodaje" i da je on izdajica.

Španjolska javna televizija TVE tvrdi da su mladi prosvjednici bliski desnoj stranci Vox, koja je podržala prosvjed i kritizirala policijsku intervenciju.

"Godine 2017. nije bacan suzavac na one koji su palili ulice u Kataloniji te se ponašali poput terorističkih komandosa", priopćio je Ignacio Garriga, Voxov političar, preko društvenih mreža. Pozvao je na daljnje ulične prosvjede "u obranu Španjolske".

Pročitajte i ovo Ilustracija Stiglo priopćenje Coca-Cola se konačno oglasila o slučaju trovanja: "Otvoreni smo za suradnju s nadležnim tijelima"

Uvođenje zakona o amnestiji za organizatore referenduma o neovisnosti Katalonije iz 2017. jedan je od uvjeta na kojima inzistira Puigdemont, a koji je prihvatio Sanchez. Njih dvojica trenutačno pregovaraju oko detalja, izvijestili su izvori iz njihovih stranaka. Španjolska desnica već tjednima organizira prosvjede.

Ovaj mjesec će se u španjolskom parlamentu glasati o formiranju nove vlade, nakon neizvjesnih izbora održanih u srpnju. Ne dobije li Sanchez dovoljnu podršku, Španjolci će na nove izbore u siječnju.

Sanchez je ranije poručio da je zakon o amnestiji jedini način da Španjolska, koja predsjeda EU-om do siječnja, dobije vladu. O prosvjedu pred njegovom strankom PSOE rekao je da je "napad na političku stranku, napad na demokraciju".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene