Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško razgradiv otpad

Uskoro zabrana plastičnih boca na području grada?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
San Francisco je, nakon što je u utorak nadzorno gradsko vijeće jednoglasno odobrilo postupnu zabranu prodaje jednokratnih plastičnih boca za vodu, sve bliže zabrani korištenja tih boca na području grada.

Radi se o prvoj takvoj akciji u nekom većem američkom gradu i zadnjoj u nizu mjera borbe protiv teško razgradivog otpada poput široko usvojene zabrane plastičnih vrećica.

Pročitajte i ovo Milijuni plastičnih peleta naplavili španjolske obale Zabrinutost raste VIDEO/FOTO Ekološka katastrofa: Milijuni plastičnih peleta naplavili obalu Sredozemlja Ilustracija Vrijeme promjena Dobro plaćeni poslovi u kojima kronično nedostaje radnika: "Više od 50 posto zanimanja budućnosti tražit će takve vještine"

Vijeće je odobrilo postupno uvođenje zabrane prodaje i distribucije vode u bocama za jednokratnu upotrebu na području grada od ove jeseni te zabranu kupovine takve vode gradskim sredstvima. Mjeru treba potpisati i gradonačelnik.

"Cijena po okoliš ogromna je i nevjerojatna", kazao je član vijeća David Chiu koji je i podnio prijedlog. "Potrebno je tisuću godina za razgradnju prosječne plastične boce."

Brojni gradovi u Kaliforniji i drugim saveznim državama zabranili su trgovačkim lancima pakiranje kupljene robe u plastične vrećice a čini se da će San Francisco biti prvi koji će pokušati odvratiti potrošače od korištenja jednokratnih plastičnih boca za koje stručnjaci kažu da pune odlagališta otpada i završavaju u moru kao što to čine i plastične vrećice.

Chiu kaže da su ograničenja za flaširanu vodu u skladu s nizom mjera za zaštitu okoliša uključjući zabranu plastičnih vrećica uvedenu 2007. i agresivnu kampanju za recikliranje otpada.

Proizvodnja, prodaja i transport jednokratnih plastičnih boca za vodu vodi i do prekomjernog oslanjanja na fosilna goriva, dodaje Chiu.

Godišnje se deseci milijuna boca u San Franciscu odlažu na odlagališta smeća, centre za recikliranje ili završavaju u oceanu.

Grad bi istodobno osigurao kvalitetniju mogućnost punjenja vodom trajnih boca koje bi ljudi nosili sa sobom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene