Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pismenim putem

SAD upozorio Iran na nove sankcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki State Department u srijedu je pozvao Iran da pismeno odgovori na ponudu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o obogaćivanju urana u inozemstvu, upozorivši da će u slučaju nesuradnje međunarodna zajednica morati pribjeći novim sankcijama.

Šef iranske diplomacije Manušer Motaki izjavio je prethodno u srijedu da je Iran razmotrio prijedlog IAEA, te da neće poslati svoj nisko obogaćeni uran na daljnje obogaćivanje u inozemstvo, no glasnogovornik State Departmenta Ian Kelly nije želio komentirati tu izjavu.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna"

'Taj pisani prijedlog dala je IAEA u konzultacijama s Rusijom, Francuskom i SAD-om. Svi smo prihvatili taj prijedlog i predali službene pisane odgovore Mohamedu El Baradeiju (direktor IAEA), a to treba učiniti i Iran', rekao je glasnogovornik Kelly na konferenciji za novinare. 'Nešto što je danas rečeno za medije ne ispunjava nas uvjerenjem da će oni dati pozitivan odgovor, no to je prijedlog IAEA i mi čekamo da Iran dostavi svoj odgovor', dodao je Kelly.

Na pitanje novinara kada SAD misli nešto stvarno poduzeti, s obzirom na to da je prošlo više od mjesec i pol od sastanka Rusije, Francuske, SAD-a i Irana pod pokroviteljstvom IAEA, koji je održan 1. listopada, Kelly je odgovorio kako međunarodna zajednica za sada nije došla do točke kada će zaoštriti pristup Iranu. "Mi vodimo politiku u dva smjera, angažiranja i pritiska. U određenoj točki konzultirat ćemo se s partnerima iz skupine P-5+1. Nećemo zatvoriti ni jedna vrata našeg angažiranja u vezi s Iranom, no u određenoj točki počet ćemo davati više pozornosti drugom smjeru", rekao je Kelly.

Oštrije sankcije protiv Irana

Taj 'drugi smjer' bile bi nove, oštrije sankcije UN-a protiv Irana, za koje SAD u Vijeću sigurnosti UN još ne može računati na potporu Rusije i Kine, dviju stalnih članica s pravom veta. 'Još nismo sasvim na toj točki, ali kao što sam rekao prije, mislim da ostaje malo vremena', istaknuo je glasnogovornik State Depertmenta.

>> Iran: IAEA će moći poslati stručnjake u inspekciju

Prijedlog IAEA Teheranu, predviđa da Iran isporuči u Rusiju 1180 kilograma svog nisko obogaćenog urana (3,5 posto) do 15. siječnja 2010., prema pisanju The New York Timesa, koji se poziva na dužnosnika koji je vidio taj neobjavljeni dokument. Uran bi u Rusiji bio obogaćen do razine od 20 posto, a potom u Francuskoj prerađen u gorive šipke za uporabu u medicinsko-istraživačkom reaktoru u Teheranu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene