Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na curenje

SAD popravlja štetu, posljedice će se osjećati godinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD pokušavaju popraviti štetu nastalu objavom oko četvrt milijuna povjerljivih diplomatskih podataka.

State Department oštro je osudio osnivača WikiLeaksa dok su reakcije iz svijeta uglavnom suzdržane. Julian Assange je u međuvremenu najavio novu akciju te će početkom sljedeće godine objaviti podatke o velikim američkim bankama koji otkrivaju kršenje propisa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dokaz o pokretanju istrage? SAD od Twittera traži podatke o Assangeu Slika nije dostupna Iz kućnog pritvora Assange: Progone me kao američke Židove 50-ih!

Američki predsjednik Barack Obama šuti i ignorira novinarska pitanja. Ipak, preko glasnogovornika je poručio da nisu isključene pravne mjere protiv WikiLeaksa.
 Američka državna tajnica Hillary Clinton oštro je osudila objavu podataka te je dodala kako su pokrenute agresivne mjere da bi se pronašli odgovorni za objavu.

Posljedice će se osjećati godinama

Analitičari ocjenjuju da je američkoj diplomaciji nanesena golema šteta. Posljedice će se, kažu, osjećati još godinama. Problemi bi mogli nastati i u međunarodnim odnosima, posebno u kriznim žarištima. Dosad objavljeni podaci razotkrivaju da su neki arapski čelnici tražili od SAD-a da napadne Iran. Kina je navodno svog saveznika Sjevernu Koreju opisala kao razmaženo derište i smatra da bi korejski poluotok trebalo ujediniti pod nadzorom Seula
Kina

I dok je, poput kineske, većina reakcija iz svijeta zasad suzdržana, venezuleski predsjednik Hugo Chavez likuje. Gorljivi američki protivnik hvali hrabrost WikiLeaksa i njegovog osnivača Assangea. SAD naziva propalom državom bez etike, saveznika i prijatelja koji samo ima interese hegemonije, dominacije i zlostavljanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene