Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz kućnog pritvora

Assange: Progone me kao američke Židove 50-ih!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange u dva intervjua britanskim medijima rekao da su dvije Šveđanke koje su ga optužile za spolno zlostavljanje vjerojatno žrtve kampanje koju krugovi moći vode protiv njega.

Također je ustvrdio da u Švedskoj ne bi imao uvjete za 'prirodan' sudski proces. Assange (39), koji je iz britanskog pritvora pušten uz jamčevinu i čeka odluku suda o švedskom zahtjevu za izručenje, intervju je dao novinaru BBC-ja u kući u East Angliji, na jugu Engleske, gdje je zapravo u režimu kućnog pritvora i obvezan je svaki dan se javljati policiji i nositi elektroničku narukvicu.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Ilustracija teško kazneno djelo Užas u Dalmaciji: Djed (79) godinama spolno zlostavljao maloljetnu unuku

Otac WikiLeaksa drži da su se Šveđanke uspaničile u strahu od zaraze spolno prenosivom bolešću u trenutku kad su shvatile da je spolno općio s objema te su potražile savjet u policiji koja ih je na prijevaru izmanipulirala.

>> Zašto Julian Assange fanatično čuva detalje iz svoje prošlosti?

>> Objavljeni detalji iz optužnice protiv Assangea

'Hoće me na silu odvesti u Švedsku'

'Nema potrebe da idem u Švedsku', rekao je i objasnio da mu zakon jamči prava, 'a ta prava znače da ne moram razgovarati s državnim odvjetnicima diljem svijeta koji samo žele sa mnom popričati i ne žele to učiniti na neki uobičajen način', prenosi agencija dpa.

Švedske vlasti zatražile su u zahtjevu za izručenje da Assange i njegov švedski odvjetnik ne govore o slučaju. 'Traže da na silu budem odveden u Švedsku i da ondje budem bez dodira sa svijetom: to nisu okolnosti za prirodan tijek suđenja', rekao je.

'Progone me kao američke Židove 50-ih'

Asange je dao i intervju dnevniku Timesu u kojem je ponovno potvrdio da posjeduje dokumente koji kompromitiraju veliku banku te ih WikiLeaks planira objaviti početkom iduće godine. Kad su se nedavno pojavila nagađanja da je riječ o Bank of America, njezine su dionice naglo pale.

Pritiske i progon kojima je izložen Assange je usporedio sa sudbinom američkih židova 50-ih godina, ali je naglasio da ima dovoljno potpore da se suprotstavi htijenju SAD-a da im bude izručen i da mu sude. 'Ljudi na vlasti su organizirani. (...) No numerički rečeno, nisu opet toliko jaki, a potpora koju uživamo u narodu golema je', rekao je Assange. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene