Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministri izazvali buru

SAD odgovorio Izraelcima koji žele Palestince iseliti iz Gaze: "To je zapaljivo i neodgovorno"

Palestinci koji bježe na sjever, 24. studenog 2023.
Palestinci koji bježe na sjever, 24. studenog 2023. Foto: Afp
Sjedinjene Države priopćile su u utorak da "odbacuju" komentare izraelskih ministara koji zagovaraju povratak židovskih doseljenika u Gazu, nakon sadašnjeg rata, kao i "poticanje" palestinskog stanovništva na iseljavanje.

"Sjedinjene Države odbacuju nedavne izjave izraelskih ministara Bezalela Smotricha i Itamara Ben Gvira koji zagovaraju preseljenje Palestinaca izvan Gaze", rekao je u izjavi glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller, nazivajući te izjave "neodgovornima".

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir pozvao je u ponedjeljak na povratak židovskih doseljenika u Gazu i na "poticanje" palestinskog stanovništva na iseljavanje, dan nakon sličnog poziva ministra financija Bezalela Smotricha.

Pročitajte i ovo Libanonske hitne službe okupile su se na mjestu napada Jasna poruka Zlokobna poruka Hezbolaha nakon što su Izraelci dronovima likvidirali drugog čovjeka Hamasa

"Promicanje rješenja koje potiče iseljavanje stanovnika Gaze je neophodno. To je ispravno, pravedno, moralno i humano rješenje", izjavio je Ben Gvir tijekom sastanka svoje stranke, prema objavi koju je sam podijelio na društvenim mrežama.

“Apeliram na premijera i ministra vanjskih poslova, ovo je prilika za razvoj projekta čiji je cilj poticanje iseljavanja stanovnika Gaze u druge zemlje diljem svijeta”, rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teško je ozlijeđena Djevojka (23) nožem nasrnula na majku: Optužena za pokušaj ubojstva

Rekao je da bi odlazak Palestinaca iz Pojasa Gaze također otvorio put za ponovnu uspostavu židovskih naselja na palestinskom području.

"Ovi su komentari zapaljivi i neodgovorni", rekao je glasnogovornik State Departmenta, ističući da nam je "izraelska vlada, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, više puta rekla da ove izjave ne odražavaju stajalište izraelske vlade".

Sjedinjene Države vjeruju "da je Gaza palestinska zemlja i da će ostati palestinska zemlja", dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene