Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dosta im je

SAD NE TOLERIRA OVAJ POSTUPAK Šalje ratne brodove u vode blizu Kine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države trebale bi u roku od dva tjedna poslati svoje ratne brodove u vode blizu umjetnih otoka koje je Kina nasula u Južnom kineskom moru čime žele poručiti da ne priznaju teritorijalne pretenzije Pekinga nad tim područjem, objavili su u četvrtak mediji.

Brodovlje treba ploviti u zoni od 12 nautičkih milja koje Kina smatra svojim teritorijem oko nekih otoka koje je sagradila u skupini Spratly, pišu Financial Times i Navy Times.

Pročitajte i ovo Wang YI, kineski ministar obrane "Bit ćemo snaga mira" Ministar svjetske velesile priznao da je s Rusijom ostvaren potpuno nov model odnosa: "Produbit ćemo stratešku suradnju s Moskvom" Antony Blinken i Wang Yi Jasna poruka Kina poslala upozorenje Zapadu: "Ako se odvoje, učinit će povijesnu pogrešku"

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying rekla je u četvrtak da Kina i SAD do u pojedinosti razgovaraju o tome pitanju te vjeruje da je Washingtonu potpuno jasno načelno stajalište Pekinga.

"Nadamo se da američka stranka može objektivno i pošteno sagledati sadašnje stanje u Južnom kineskom moru i s Kinom iskreno igrati konstruktivnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti u Južnom kineskom moru", rekla je.

Predsjednica ide na novi put - sa sobom vodi supruga, ali i djecu

Američki predsjednik Barack Obama prenio je u rujnu kineskome kolegi Xiju Jinpingu "ozbiljnu zabrinutost" zbog otoka tijekom prvog državničkog posjeta Xija Washingtonu.

Xi je rekao da otočje nije militarizirano, no analitičari iz Washingtona i američki dužnosnici kažu da je militarizacija već počela i pitanje je sada samo kolike će razmjere poprimiti.

Kina tvrdi da njoj pripada većina Južnog kineskog mora, u kojem se nalazi otočje Spratly i gdje se svake godine odvija trgovački brodski prijevoz vrijedan 5 bilijuna dolara. Filipini, Vijetnam, Malezija, Brunei i Tajvan također svojataju to područje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene