Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD napad nazvala upozorenjem Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedjeljni napad američkih snaga na teritorij Sirije, čija je meta bio vođa mreže za prebacivanje stranih boraca preko te zemlje u Irak, bio je upozorenje sirijskoj Vladi da poduzme mjere protiv 'globalne prijetnje u vlastitom dvorištu' ili će to učiniti SAD, izjavio je jedan visoki američki dužnosnik a objavio je The Washington Post.

'Vi morate ukloniti globalnu prijetnju iz svog dvorišta, a ako to ne želite učiniti, mi nemamo drugog izbora nego preuzeti stvar u svoje ruke', objasnio je tu 'poruku sirijskoj Vladi' visoki američki dužnosnik, govoreći za Post pod uvjetom da ostane neimenovan, zbog osjetljivosti prekograničnih napada.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu

Sjedinjene Države su ponudile slično opravdanje i za nedavne prekogranične udare u Pakistanu, gdje su od kolovoza izvele najmanje 18 raketnih napada protiv talibana uz uporabu bespilotnih letjelica 'Predator', te najmanje jedan napad kopnenih snaga uz uporabu helikoptera.

Bijela kuća, State Department i Pentagon u ponedjeljak su odbili komentirati napad u Siriji.

U nedjeljnom napadu ranjen je ili ubijen vođa lokalnog ogranka iračke Al Qaide zadužen za logističke operacije u Siriji, poznat kao Abu Ghadiyah. Prema američkom Ministarstvu financija pravo ime mu je Badran Turki Hishan al-Mazidih.

U akciji su američke snage ubile nekoliko naoružanih osoba koje su predstavljale prijetnju za njih, rekao je dužnosnik za Post, ne želeći reći je li Mazidih ubijen.

'On je vodio jednu od najvećih i najproduktivnijih mreža za strane borce u Siriji i izravno je odgovoran za stotine stranih boraca koji su ubili tisuće Iračana', kazao je dužnosnik.

On je naznačio i mogućnost ponavljanja takvih napada.

'Ako se mete pokažu i budu identificirane...one su u sve većoj opasnosti. Kao i u Pakistanu, bit će poduzete mjere da se to riješi', rekao je američki dužnosnik.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moualem osudio je američki napad kao 'kriminalnu i terorističku agresiju', a zabrinutost su izrazili Francuska, koja predsjeda EU-om, Rusija i drugi. Američki vojni i obavještajni dužnosnici i analitičari, već godinama ocijenjuju da su takvi prekogranični udari opravdani ako zemlja nije u stanju ili ne želi kontrolirati vlastiti teritorij s kojeg dolaze prijetnje. Američki udari mogu primorati takvu zemlju na akciju, kažu dužnosnici.

Vojni argument je kako 'suverenitet zahtijeva i sposobnost da se on provodi silom', kazao je Anthony Cordesman, vojni analitičar Centra za strateška i međunarodna istraživanja iz Washingtona. 'Kada imate posla s državama koje ne provode svoj suverenitet i 'de facto' postanu utočište, jedini način na koji se možete odnositi prema njima je ta vrsta operacija', zaključio je Cordesman.

Sirijska vlada zatvorila američku školu i kulturni centar

Odgovarajući na napad snaga SAD-a na sirijskom teritoriju vlada u Damasku zapovijedila je zatvaranje kulturnog centra SAD-a i američke škole u Damasku.

'Sirijska je vlada odlučila zatvoriti američku školu i kulturni centar u Damasku', izvijestila je sirijska novinska agencija SANA.

Vlada je na tjednoj sjednici pod predsjedanjem premijera Najija Ottarija zatražila od ministarstva obrazovanja i kulture da poduzme potrebne mjere za provedbu odluke u koordinaciji s odgovarajućim krugovima.

Helikopterski napad snaga SAD-a na pogranično sirijsko selo u nedjelju izazvao je bijes u Siriji. SAD tvrdi da je u napadu ubio iračkog militanta no sirijski državni mediji izvješćuju da je ubijeno osam civila, uključujući četvoro djece.

Sirijska vlada je također odlučila odgoditi sastanak visokog sirijsko-iračkog odbora koji se trebao održati u Bagdadu 12. do 13. studenog.

Također je izrazila svoje nezadovoljstvo izjavom glasnogovornika iračke vlade i 'njegovim opravdavanjem te agresije koja je pokrenuta s iračkog teritorija u susjednu arapsku državu'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene