Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pridružila se i Australija

SAD izvršio zračne udare na pripadnike Islamske države: 'U Iraku je humanitarna katastrofa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD je izvršio u subotu zračne udare protiv pripadnika Islamske države nedaleko od opkoljenog šijitskog grada Amerlija u sjevernom Iraku i dostavio iz zraka humanitarnu pomoć civilima na tom području, priopćio je Pentagon.

Predsjednik Barack Obama odobrio je tu operaciju kako bi spriječio napad Islamske države na stanovnike Amerlija. Pomoć su dopremili američki zrakoplovi zajedno sa zrakoplovima iz Britanije, Francuske i Australije, rekao je glasnogovornik Pentagona Mark Wright.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Amerli je u okruženju snaga Islamske države više od dva mjeseca. U gradu je više od 15.000 ljudi, a naoružani stanovnici uspjeli su odbiti napade militanata.

Za 1000 dolara se prodaju borcima Islamske države!

Australija će poslati oružje u Irak

Australija će poslati vojnu opremu i humanitarnu pomoć kurdskim snagama koje se bore protiv militanata Islamske države u sjevernom Iraku kao odgovor na zahtjev SAD-a, izjavio je u nedjelju australski premijer Tony Abbott.

Australija će se pridružiti Kanadi, Italiji, Francuskoj, Britaniji i SAD-u u akciji slanja oružja i humanitarne pomoći u sklopu multinacionalnih napora koje će koordinirati Irak i druge zemlje u regiji, rekao je Abbott.

"U Iraku je humanitarna katastrofa", kazao je Abbott. Istaknuo je da će Australija nastaviti raditi sa svojim međunarodnim partnerima u borbi protiv sigurnosne prijetnje koju predstavljaju militanti Islamske države.

Islamska država, radikalna islamistička skupina koja je posljednjih mjeseci zauzela velike dijelove Sirije i Iraka, proglasila je otvoreni rat Zapadu.

SAD intenzivira napore za uspostavu međunarodne kampanje protiv pripadnika Islamske države.

Tako se američki državni tajnik John Kerry založio u petak za široku svjetsku koaliciju u borbi protiv džihadista IS-a u Iraku i Siriji.

Tjedan dana prije summita NATO-a u Walesu 4. i 5. rujna, šef američke diplomacije pozvao je u članku u New York Timesu na "zajedničku reakciju predvođenu SAD-om i najširu moguću koaliciju nacija" te je najavio da će zajedno s ministrom obrane Chuckom Hagelom nastojati formirati tu koaliciju u raspravama sa zapadnim partnerima u okviru summita.

Naveo je također da će američki predsjednik Barack Obama predložiti strategiju protiv IS-a na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, čije će vodstvo u rujnu preuzeti SAD.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene