Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve veća napetost nakon zračnih napada

IZVANREDNI SASTANAK U NATO-u Amerika i Turska stvaraju tampon zonu u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD i Turska su se složile da će nastaviti kampanju stvaranja tampon zone na području sjeverne Sirije.

Sastanak NATO-a održat će se unatoč sve većim napetostima nakon zračnih napada koje Ankara provodi protiv Kurda i protiv ISIS-a, i upozorenja na to da bi se građanski rat mogao dogoditi i u Turskoj. Na sastanku će se razgovarati o kampanji SAD-a i Turske kojom se želi stvoriti tampon zona u Siriji, piše Independent.

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće"

Naime, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sazvao je izvanredni sastanak za danas, na zahtjev Turske, nakon prošlotjednog samoubilačkog napada u toj zemlji i turskih vojnih operacija protiv Islamske države i kurdskih militanata.

Vlada Recepa Tayyipa Erdogana, dugo je željela zonu neletenja diljem duge granice sa Sirijom, ali Washington je inzistirao na 'sigurnosnoj zoni'.

Kao što naziv sugerira 'zona neletenja' bi otvorila mogućnost da Turci ruše avione sirijskog režima koji lete uz granicu u borbi protiv ISIS-a, a ta mogućnost potencijalno uvlači Washington u konflikt na dvije fronte dok se još bore s džihadistima ISIS-a.

Turska: Napad na iransko-turski plinovod, sumnja se na PKK

Također postoji zabrinutost na Zapadu da će Turska nastaviti napade na Kurde. Vlasti SAD-a i Europe već su tražile od Turske da se suzdrži i ta će poruka biti potvrđena na sastanku NATO-a. Turcima i Kurdima uputit će se zahtjevi da obnove prekid vatre.

Njemačka kancelarka Angela Merkel telefonirala je tijekom vikenda turskom premijeru Ahmetu Davutoglu i kazala kako će Njemačka pokazati svoju solidarnost i podršku u borbi protiv terorizma, ali da je važno da se ne prekida mirovni proces s Kurdima.

Za tursku stranu, i ISIS i Kurdi su teroristi te se Turska prema objema odnosi na isti način. Turska je u subotu potvrdila da je tijekom noći izvela simultane napade na džihadiste Islamske države u Siriji, te na položaje Radničke stranke Kurdistana u Iraku.

Davutuglu je kazao da su udari dio procesa protiv militanata, te da će Turska poduzeti daljnje mjere kako bi zaštitila svoju sigurnost. 'Operacije turskih sigurnosnih snaga protiv IS-a u Siriji i PKK u Iraku potrajat će sve dok se ne ukloni prijetnja Turskoj', zaključuje Davutoglu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene