Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na korak do totalitarizma

SAD grade najveću špijunsku cyber bazu u povijesti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Na pragu smo prelaska u totalitarnu državu', smatra William Binney, bivši stariji matematičar iz NSA, koji je postao zviždač. Razlog - NSA gradi najveću cyber-špijunsku bazu u SAD-u, a možda i u svijetu.

Najveći kompleks za prikupljanje podataka današnjice, bit će dovršen iduće godine i to će za Amerikance značiti ulazak u jednu sasvim novu dimenziju stvarnosti, u kojoj će njihove email adrese, telefonski pozivi, online aktivnosti i doslovce svaki aspekt života, biti prikupljani i analizirani unutar te baze.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šokantan video Nasilno uhitio medicinsku sestru jer mu je odbila dati krv pacijenta Slika nije dostupna Otvorio sef za par minuta Spavate u hotelu? Razmislite gdje ćete držati stvari

Baza se gradi na ogromnih 971.246 kvadratnih metara površine, pored vojne baze Camp Williams u državi Utah. NSA je u projekt uložila dvije milijarde dolara i tvrdi - iduće godine Utah Data Complex bit će pušten u pogon, prenosi Wired.

Bilježit će se sve

Čini se kako su američke obavještajne agencije sve nestrpljivije s vlastitim građanima iz mjeseca u mjesec, a država Utah prerasta u domaćina najvećeg cyber štita u američkoj obavještajnoj povijesti. No, neki smatraju kako će se možda raditi i o najvećem 'cyber-bazenu' podataka.

Prostor za servere unutar te baze zauzet će 9.290 metara kvadratnih. Projekt je pokrenut još 2010. godine, a zanimljiv je postao, kad su lokalni mediji primijetili ogromno gradilište pored grada Bluffdalea u Utahu.

Naravno, čitav projekt zavijen je u veo tajne, ali će se u toj bazi presretati, pohranjivati i analizirati obavještajni podaci, koji pristižu iz američkih nacionalnih i međunarodnih internetskih mreža. Bilježit će se sve - od privatnih email adresa, poziva mobitelom, SMS poruka, pretraživanja u tražilici Googlea te čak i parkirne karte i online kupovina.

Ljudski život postat će grafikon!

'To je nešto više od običnog informacijskog centra', rekao je za Wired neimenovani dužnosnik. Isti dužnosnik je otkrio i kako će se u tom centru baviti dešifriranjem prikupljenih podataka, odnosno razbijanjem šifri i slično.

To znači ne samo otkrivanje aktivnosti na Facebooku, zahtjeva za objavom na Wikipediji, već i kompromitiranje 'nevidljivog' interneta, ili tzv. 'deepneta'. Ugrožen će biti i privatni biznis i transakcije, podaci zaštićeni šiframa, kao i korespondencija unutar same američke vlasti!

Jednom kad se podaci pohrane, pokrenut će se proces kopanja za specifičnim podacima. Sve što određena osoba radi u životu, prikazat će se na posebnom grafikonu i omogućit će agenciji NSA da stvori predodžbu života o toj osobi. Uistinu jezivo i uznemirujuće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene