Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protuteroristički sigurnosni tim

SAD će zbog ubojstva veleposlanika približiti dva razarača libijskoj obali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD i Libija dogovorili su se da će tijesno surađivati u istrazi smrtonosnog napada na američki konzulat u Bengaziju u kojemu su ubijeni američki veleposlanik i još tri Amerikanca.

Američki i libijski predsjednici, Barack Obama i Mohamed Magarief, razgovarali su telefonom u srijedu navečer i "dogovorili su se da će tijesno surađivati tijekom ove istrage", priopćila je Bijela kuća. Na godišnjicu napada na SAD 11. rujna, prosvjedi zbog američkog filma koji vrijeđa proroka Muhameda pretvorili su se u smrtonosni napad u drugom po veličini libijskom gradu.

Pročitajte i ovo Danka Ilić "Danas si trebala..." Oglasila se majka malene Danke: "Ljubavi naša, nisu nam dali da budemo sretni..." Mjesto napada terorizam u Australiji Tinejdžer izbo muškarca kuhinjskim nožem, ustrijelila ga policija

>> Obama osudio ubojstvo veleposlanika, pojačava sigurnosne mjere

Jedan američki dužnosnik rekao je za Reuters da će američka vojska pomaknuti dva razarača bliže libijskoj obali, što će Obaminoj administraciji dati fleksibilnost za bilo koju buduću akciju protiv libijskih ciljeva. Vojska također raspoređuje protuteroristički sigurnosni tim marinaca kako bi pojačala sigurnost u Libiji, a Washington je naredio evakuaciju svog američkog osoblja iz Bengazija u Tripoli.

Obama je također nazvao egipatskog predsjednika Mohameda Morsija vezano za prosvjede u toj zemlji i rekao je da Egipat "mora surađivati sa SAD-om u osiguravanju američkih diplomatskih misija i osoblja", priopćila je Bijela kuća. Snage sigurnosti u Kairu bacile su suzavac u srijedu kasno navečer kako bi rastjerale prosvjednike koji su bacali kamenje nedaleko od američkog veleposlanstva, nakon što su se popeli na zidove i skinuli zastavu zbog filma koji vrijeđa proroka Muhameda.

"Predsjednik je rekao da odbacuje klevetanje islama, ali je naglasio da nema opravdanja za nasilje nad nedužnima i za djela koja ugrožavaju američko osoblje", stoji u priopćenju Bijele kuće. Protuamerički prosvjedi su zabilježeni i u Tunisu, Sudanu i Maroku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene