Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladavina terora

'Odsijecaju glave, kamenuju, a trupla vise tri dana na križu kao upozorenje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN-ovo istražno povjerenstvo optužilo je u petak skupinu Islamska država da zavodi 'teror' u Siriji čineći zločine protiv čovječnosti i zatražilo je da se njegove vođe izvede pred Međunarodni kazneni sud.

U prvom iscrpnom izvješću koje je u petak objavljeno u Ženevi, istražno povjerenstvo za zločine u Siriji, koje je osnovalo Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda, iznosi dug popis zločina potkrijepljenih s tristotinjak iskaza žrtava i svjedoka. U njemu osuđuje zločine nad etničkim i vjerskim skupinama, odsijecanje glava, spolno ropstvo i trudnoće kao posljedicu silovanja.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

Skupina 'želi upravljati svim aspektima života civila pod njezinom kontrolom pomoću terora, indoktrinacije i pružanja usluga poslušnicima', ističe se u izvješću.

'Naoružana skupina vodi politiku diskriminacijskih sankcija kao što su porezi i prisilna obraćenja na temelju etničke i vjerske pripadnosti, razarajući vjerska središta i sustavno progoneći manjinske zajednice', upozorava se u izvješću pod nazivom 'Vladavina terora: živjeti pod IS-om u Siriji'.

Ostvaruje li se ovime najgora noćna mora svijeta?

IS 'odsijeca glave, strijelja, kamenuje muškarce, žene i djecu na javnim mjestima u gradovima i u selima na sjeveroistoku Sirije', dodaje se u tom izvješću na 20 stranica. Trupla žrtava najčešće tri dana vise na križu, a glave su im nabodene na ograde parkova 'kao upozorenje stanovnicima da će trpjeti posljedice ako ne budu poslušni'.

U izvješću se ističe da su vođe skupine, koji su uglavnom strani državljani, 'osobno odgovorni za te zločine' i zahtijeva se od međunarodne zajednice da ih počne kažnjavati 'uvođenjem mehanizama kako bi kazneno odgovarali, pa i pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC)'.

Da bi se na ICC-ju mogla podnijeti tužba, potrebna je rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti, što je Rusija uvijek odbijala kada je riječ o sirijskoj vladi.

U izvješću se osuđuju i napadi na žene i na djecu. Spominje se slučaj 153 kurdska djeteta u dobi od 14 do 16 godina koji su 29. svibnja oteti i oslobođeni nakon pet mjeseci nakon svakodnevne indoktrinacije, a djeca koja su to odbijala bila su grubo pretučena. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene