Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka iz Pariza:

'Pozivamo na strogu provedbu svih odredbi sporazuma iz Minska'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova četiriju zemalja nakon trosatnog sastanka pod predsjedanjem francuskog šefa diplomacije Laurenta Fabiusa objavili su zajedničku izjavu.

Rusija, Ukrajina, Francuska i Njemačka pozvale su u utorak na 'strogu provedbu sporazuma iz Minska', dok istovremeno proruski separatisti nastavljaju napade na stratešku luku Mariupolj na istoku Ukrajine, izvješćuje AFP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi pregovori u Parizu Ukrajinski separatisti kažu da povlače oružje Slika nije dostupna Jednoglasno Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o Ukrajini

'Pozivamo na strogu provedbu svih odredbi sporazuma iz Minska, počevši s potpunim prekidom vatre i povlačenjem teškog naoružanja', piše u zajedničkoj izjavi ministara vanjskih poslova četiriju zemalja nakon trosatnog sastanka pod predsjedanjem francuskog šefa diplomacije Laurenta Fabiusa.

'Tražimo jačanje posebne promatračke misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i produljenje mandata s osobljem, opremom i dodatnim financijama', dodaje se u zajedničkoj izjavi koju je novinarima pročitao francuski ministar.

U izjavi se strane pozivaju na punu suradnju s OESS-om i traži dozvola pristupa promatračima u svim zonama sukoba te 'neometana dostava humanitarne pomoći na svim područjima zahvaćenim sukobima'.

Ukrajinski separatisti kažu da povlače oružje

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je kazao novinarima da bi svi trebali biti 'ambiciozniji u načinu provedbe pojedinih odredbi sporazuma iz Minska', priznavši da između dviju zaraćenih strana postoji 'potpuni' nedostatak povjerenja.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je kratko izjavio da su razgovori bili korisni, dok je njegov ukrajinski kolega Pavlo Klimkin rekao da se 'četvorka' nije složila oko formulacije kojom bi se osudio razvoj događaja u Debaljcevu, gradu kojeg su proruski separatisti netom zauzeli.

Ukrajinski diplomat koji je želio ostati anoniman je kazao da Rusi nisu htjeli taj sastanak u Parizu, ali da je Kijevu vrlo važno da se zadrži 'politički pritisak Zapada na Moskvu'.

Proruski separatisti na istoku Ukrajine objavili su u utorak da počinju jednostrano povlačenje teškog naoružanja s linije bojišnice.

'Tako apokaliptični scenarij malo je vjerojatan! Nadam se da se to nikada neće dogoditi'

Ukrajina je pak dan ranije objavila da neće povući teško oružje jer separatisti neprestano krše prekid vatre.

Po sporazumu koji su u Minsku 12. veljače uz posredovanje Francuske i Njemačke potpisali Rusija, Ukrajina i separatisti povlačenje je trebalo početi prije više od tjedna, a odgađa se strane međusobno optužuju za kršenje primirja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene