Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sedmorka iz J. Koreje

S bogatog juga tražili bolji život na sjeveru kod Kim Jong-una, a on...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina Južnokorejaca pobjegla je u potrazi za boljim životom na sjever kod Kim Jong-una, no nije ih dočekala dobrodošlica kakvoj su se nadali.

S Korejskog poluotoka već desetljećima stižu vijesti o građanima koji s izoliranog i siromašnog sjevera bježe na ekonomski prosperitetniji jug, dok su priče o bijegu s juga na sjever izrazito rijetke.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

Jedna je takva na vidjelo izašla prošlog tjedna, kada je režim u Pjongjangu u Južnu Koreju deportirao šestoricu muškaraca, s kojima je dopremljen i leš jedne žene. Kako je za Independent otkrio neimenovani dužnosnik vlade u Seulu, sedmorka se navodno nadala boljem životu u državi kojom vlada dinastija Kim.

>> Sve Kimove žene: Koja je najutjecajnija?

Jedan od muškaraca iz skupine na internetu je neko vrijeme objavljivao poruke podrške Sjevernoj Koreji. Redakcija režimskih dnevnih novina Rodong Sinmun, u vječitoj potrazi za pozitivnim komentarima o Sjevernoj Koreji u bijelom svijetu, naletjela je na te poruke te ih i objavila. Muškarac je pomislio da je to to - sada može otići na sjever i tamo se skrasiti.

Ostali su se našli u teškoj životnoj situaciji - imali su razne poslovne i obiteljske probleme pa su u bijegu na sjever vidjeli mogućnost novog početka.

No, nakon ilegalnog i ne sasvim bezopasnog prelaska granice - neki su pretrčavali zaleđenu rijeku iz Kine, a drugi su iskakali iz putničkih brodova koji plove graničnim rijekama između Kine i Sjeverne Koreje - nije ih dočekala dobrodošlica.

Vrlo su ih brzo uhvatili pripadnici sjevernokorejskih sigurnosnih snaga te ih strpali u pritvoreničke centre gdje su proveli od 14 do čak 45 mjeseci. Jedan od deportiranih kaže da je cijelo vrijeme bio u samici, dok je drugi trpio teške bolove, s obzirom da mu nije pružena liječnička pomoć, prijeko potrebna za tretman bubrežnog kamenca.

Treći je muškarac u potpunom očaju zadavio vlastitu suprugu, s kojom je bio u zajedničkoj ćeliji, a zatim je bezuspješno pokušao ubiti sebe.

Sve ove detalje iznio je ranije spomenuti dužnosnik vlade u Seulu, koji nije htio odati svoj identitet zbog istrage koja je u tijeku. Prema južnokorejskom zakonu, svatko tko pokuša prebjeći na sjever čini kazneno djelo i prijeti mu do deset godina boravka u zatvoru.

Pojavile su se špekulacije da je cijela priča u javnost ciljano puštena kako bi odvratila sve druge potencijalne prebjege.

Deportaciju je potvrdio i režim u Pjongjangu. Tamošnji su državni mediji izvijestili da je riječ o humanitarnoj gesti nakon što su svi 'iskreno priznali i pokajali se za svoja nedjela'.

'Protiv njih je provedena istraga i nadležne su im institucije velikodušno udijelile oprost te im dozvolile povratak na jug, gdje imaju obitelji', izvijestila je novinska agencija KCNA.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene