Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vođa Sjeverne Koreje

Sve Kimove žene: Koja je najutjecajnija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una često se govori da je pod utjecajem nekoliko moćnih žena.

O mladom vođi Sjeverne Koreje Kim Jong-unu ne zna se mnogo, ali često se spominje da je pod velikim utjecajem nekolicine moćnih žena. Telegraph je izdvojio pet najutjecajnijih.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta" Slika nije dostupna Vuče konce iz sjene Sjevernom Korejom zapravo upravlja tetka Kim?!

Ri Sol-ju

Nedugo nakon što je krajem 2011. preuzeo vlast, stupio je u brak s Ri Sol-ju, misterioznom djevojkom u 20-im godinama života. Prema nekim špekulacijama, ona je izabrana za prvu damu jer donekle fizički podsjeća na suprugu vječnog predsjednika i osnivača Sjeverne Koreje, već odavno pokojnog Kim Il-sunga. Prije braka pjevala je u omiljenom orkestru pokojnog 'dragog vođe' Kim Jong-ila.

Ri se u Kimovom društvu pojavljivala na gotovo svim važnijim državnim ceremonijama, no krajem 2012. godine naglo se na nekoliko mjeseci povukla iz javnog života, najvjerojatnije zbog trudnoće. Kimu je rodila djevojčicu koja se, ako je za vjerovati američkom košarkašu Dennisu Rodmanu, zove Ju Ae.

Kim Kyong-hui

Jedina žena iz Kimova okruženja koju je, osim uz Kima, moguće vidjeti i na fotografijama u društvu vodećih sjevernokorejskih generala je Kim Kyong-hui. Riječ je o 65-godišnjoj Kimovoj tetki, kćeri vječnog predsjednika Kim Il-Sunga, koja veliki utjecaj na ključne odluke u jednoj od najizoliranijih država svijeta ima već 40-ak godina.

Da utjecaj ne bi izgubila u sljedećem razdoblju, prije smrti se pobrinuo 'dragi vođa', koji ju je odredio kao osobu koja će zauzdati eventualni neposluh prema Kim Jong-unu i pritom rukovoditi peglanjem njegova javnog imidža.

Seo Un-hyang

Nekad je bila pjevačica u orkestru Unhasu, već spomenutom omiljenom orkestru 'dragoga vođe'. Prema nekim informacijama Kim je u nekoliko navrata padao na njezine 'zapadnjačke' čari. No, mladi je vođa na kraju odabrao Ri umjesto Seo Un-hyang, čija je sudbina danas nepoznata.

Nedavno su se pojavile vijesti o pogubljenju cijelog orkestra, no nije poznato je li metak u glavu dobila i ona.

Hyon Song-wol

Još jedna pjevačica iz istog orkestra i još jedna od onih za koju se vjeruje da je bila Kimova ljubavnica. Ta je veza navodno trajala čak deset godina, ali Kimov otac Kim Jong-il joj se žestoko protivio.

U konačnici je Hyon stupila u brak s jednim vojnim oficirom, a u kolovozu je zbog navodnog kršenja zakona o pornografiji pogubljena zajedno s većinom članova svog orkestra.

Postoji teorija da je egzekuciju 'isposlovala' Kimova supruga Ri.

Kim Jong-suk

Još jedan Kim od kojega je u Sjevernoj Koreji stvoren kult ličnosti je baka trenutnog vođe Kim Jong-suk. Rođena je 24. prosinca 1919. godine, a njezin se rođendan redovito obilježava kao nacionalni praznik.

Baku Kim se slavi kao heroinu otpora prema japanskim imperijalnim snagama, a često je nazivaju i 'Majkom nacije'. Umrla je pod nejasnim okolnostima 1949. godine.

Zbog navodne sličnosti s njom Ri je izabrana za Kimovu suprugu i prvu damu Sjeverne Koreje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene