Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljene prve fotografije i snimke

U RUSIJI JE DAN ŽALOSTI Kopilot se prije leta žalio na stanje zrakoplova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je zavijena u crno. Sa svih strana zemlje stižu poruke sućuti obiteljima koje su svoje najmilije izgubile u padu zrakoplova na Sinaju.

7:50 - 1. studeni je u Rusiji proglašen Danom žalosti.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Mjesto pada ruskog zrakoplova - 2 Što je prevozio? VIDEO Misteriozni pad vojnog aviona: "Nisu pronašli druga tijela"

7:15 - Kopilot ruskog zrakoplova koji se u subotu srušio u Egiptu, na poluotoku Sinaj, žalio se na stanje zrakoplova prije samog leta, izjavila je njegova supruga.

Sergei Truckahev je navodno nazvao svoju kćerku i rekao joj da 'tehničko stanje zrakoplova ostavlja puno mjesta za želje'. To je učinio kratko prije nego što se Airbus A321 srušio u planinskom području, odvukavši u smrt 217 putnika i sedam članova posade.

1:10 - Ruskog je predsjednika nazvao i talijanski premijer, Matteo Renzi, koji je izrazio sućut zbog strašne nesreće.

00:49 - Posada Airbusa A321 nije prijavila nikakve tehničke poteškoće tijekom provjere prije leta, potvrdio je glasnogovornik zrakoplovne kompanije stranim agencijama. Rusija je u Egipat poslala nekoliko zrakoplova s osobljem, kako bi pomogli oko svega neophodnog na mjestu nesreće.

Nekoliko je tijela poginulih već odvezeno u mrtvačnicu u egipatski glavni grad, javlja reporter RT-a. Egipat je ponudio pomoć u prijevozu tijela do Rusije čim početna istraga pada bude završena. 'Ako ih želite poslati kući spremni smo pomoći', rekao je egipatski ministar turizma predstavnicima Rusije.

Obdukcija žrtava bit će dovršena u Rusiji, potvrđeno je.

Reporter RT-a javlja da je najmlađa žrtva ove tragične nesreće 10-mjesečna beba. U padu zrakoplova je smrtno stradalo 25 djece.

31. listopad 2015.

21:25 - Objavljene su prve fotografije i snimke s mjesta nesreće. Najnovije informacije nakon analize i druge crne kutije ukazuju da je egipatski ministar zrakoplovstva Hossam Kamal bio u pravu. I druga crna kutija zabilježila je da se između zrakoplova i kontrole leta komunikacija cijelo vrijeme odvijala normalno.

Američki državni tajnik John Kerry izrazio je sućut obiteljima i prijateljima stradalih putnika. U telefonskom pozivu upućenom Lavrovu Kerry je poručio kako SAD stoji na usluzi i spreman je pomoći na bilo koji način.

Irska je također ponudila pomoć pri istraživanjima oko uzroka koji su doveli do ove nesreće.
 

19:30 - Započela su analize pronađenih crnih kutija. Prema prvim informacijama pilot zrakoplova koji se srušio kontrolu leta Sharm El-Sheikh međunarodnog aerodroma nije obavijestio o nikakvim poteškoćama prilikom leta.

'Komunikacija između zrakoplova i kontrole leta odvijala se normalno sve do trenutka katastrofe', rekao je egipatski ministar zrakoplovstva Hossam Kamal na press konferenciji te dodao kako pilot nije uputio nikakav poziv u pomoć neposredno prije nego je nenadano nestao s radara.

18:30 - Egipatsko tužiteljstvo pristalo je da se ruski istražitelji priključe istrazi o uzrocima nesreće. Tužiteljstvo je pozvalo sve službenike leta, kao i posadu koja je pripremala zrakoplov na let na razgovor.

Ruska agencija za zračni prijevoz uputila je prijedlog Metrojetu da obustavi sve letove prema Egiptu 'do daljnjeg' s obzirom na današnju nesreću, javlja RIA Novosti.

17:50 - Njemačka aviokompanija Lufthansa, kao i francuski Air France -KLM odlučili su preusmjeriti sve letove koji nadlijeću Sinaj. Odluka o preusmjeravanju letova ostaje na snazi sve dok se ne raščiste okolnosti oko rušenja zrakoplova i dok ne stigne službeno priopćenje o tome koji je pravi uzrok rušenja zrakoplova koji je prevozio 224 putnika, javljeno je iz obiju aviokompanija.

Egipatsko ratno zrakoplovstvo još uvijek izvlači tijela poginulih s mjesta nesreće. Prvih 35 tijela odvezeno je u mrtvačnicu. Do sada je ne mjestu nesreće pronađeno 140 tijela.

17:30 - Iz ureda egipatskog glavnog tužitelja stigla je informacija da su pronađene i izvađene crne kutije srušenog zrakoplova. Prema prvim informacijama kutije nisu oštećene, a sadrže snimke razgovora između pilota, kao i razgovor pilota i zračne kontrole leta, piše egipatski list Al Ahram.

16:40 - Rusko ministarstvo prometa opovrgava informaciju da je Airbus A321 srušen od strane terorista, a objavu na društvenim mrežama nazivaju nepouzdanom informacijom, piše RT.

'Različiti mediji javljaju kako je ruski putnički zrakoplov na letu iz Sharm El-Sheikh u St. Petersburg navodno bio oboren od strane protuzračne rakete ispaljene od strane terorista. Ovaj podatak ne može se smatrati pouzdanim', rekao je ruski ministar prometa Maksim Sokolov.

'U stalnom smo kontaktu s našim egipatskim kolegama i zrakoplovnih vlasti. Oni trenutno nemaju informacije koje bi mogle potvrditi takve optužbe, dodao je Sokolov.

Odbor međudržavnog zrakoplovstva postavio je posebnu istraživačku komisiju koja će otići na mjesto nesreće zajedno s predstavnicima ruskog ministarstva za hitne slučajeve.

'Nema smisla nagađati o uzroku avionske nesreće sve dok ne dobijemo pouzdane podatke o okolnostima ove teške nesreće', rekao je glasnogovornik ruske Agencije za zračni prijevoz u priopćenju.

16:16 - Egipatske snage sigurnosti objavile su da je oko 150 tijela od kojih su neka izgorjela pronađeno u krugu od pet kilomatara od mjesta pada zrakoplova. Zrakoplov je padao okomito pa je njegov veliki dio gorio, kazao je izvor.

Ruski mediji prenose da su ruski istražitelji uzeli uzorke goriva na posljednjem mjestu na kojem je zrakoplov natočio gorivo u ruskom gradu Samari te da provode istragu nad osobama koje su pripremale zrakoplov za polijetanje iz Rusije te u sjedištu zrakoplovne tvrtke.

Ruska novinska agencija Interfax prenijela je da je rusko državno regulatorno tijelo u posljednjoj rutinskoj kontroli u ožujku 2014. pronašlo sigurnosne propuste u tvrtki Kogalimavia, no da su one bile otklonjene.

16:00 - Egipatske snage sigurnosti odbacile su navode o mogućoj diverziji kao posljedici pada zrakoplova Airbus A321. Egipatski predsjednik izrazio je duboko žaljenje, a ruskom kolegi, Vladimiru Putinu, ponudio je bezgraničnu pomoć pri istrazi oko rušenja zrakoplova.

 

 

15:50 - Džihadistička skupina povezana s djelovanjem samoproglašene Islamske Države preuzela je odgovornost za rušenje ruskog putničkog zrakoplova koji se jutros srušio.

Skupina je odgovornost preuzela putem društvenih mreža na kojima su se proširile informacije da su upravo oni 'zaslužni' za pad zrakoplova u kojem je bilo 224 ljudi, javlja Reuters.

'Borci Islamske države uspjeli su srušiti ruski zrakoplov iznad Sinajske provincije koji je prevozio 220 putnika', stoji između ostalog u objavi koja se širi internetom.

15:30 - Prema podacima egipatskih sigurnosnih snaga, do pada zrakoplova došlo je zbog tehničkog razloga. Spasilački timovi pronašli su tijela razbacana u radijusu od pet kilometara od pada zrakoplova. Izvori kažu kako je zrakoplov iz zraka pao na tlo gotovo vertikalno.

13:52 - Prema posljednjim informacijama, u padu zrakoplova nema preživjelih.

Ministarstvo za izvanredne situacije objavilo je imena putnika koji su bili na kobnom letu. Diljem Rusije pale se svijeće za poginule.

Vladimir Putin je 1. studeni proglasio Danom žalosti.

12:10 - Rusiji sa svih strana stižu poruke sućuti zbog tragične nesreće, a sućut je izrazio i američki državni tajnik John Kerry.

Prema preliminarnim podacima, u avionu su bili građani Rusije, tri ukrajinska državljana i jedan državljanin Bjelorusije.

'Prema zasad dostupnim informacija, nema hrvatskih državljana među stradalima u zrakoplovnoj nesreći', navodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Zrakoplovna tvrka Kogalimavia je priopćila da nema osnove vjerovati da je zrakoplov pao zbog ljudske pogreške. Novinske agencije RIA i Interfax prenose izjavu glasnogovornice tvrtke koja je rekla da je pilot imao 12.000 sati leta te da je avion bio servisiran.

Airbus je objavio kako se radilo o zrakoplovu A321-200 starom 18 godina koji je do sada preletio 56.000 sati leta.

11:11 - Prvotno su u Kairu vjerovali da postoji nada da ima preživjelih i poslali su vozila hitne pomoći na mjesto nesreće. Neki mediji su čak izvijestili da su spasioci rekli da su čuli glasove u olupini aviona. Udruga ruskih turoperatora objavila je spisak putnika i članova posade.

"Pred očima mi je tragična scena. Puno je mrtvih i mnogi su poginuli na svojim sjedalima vezani pojasevima", rekao je časnik egipatske službe sigurnosti u telefonskoj izjavi za Reuters.

"Avion se raspao na dva dijela, mali repni dio koji je izgorio i veći dio koji se zabio u stijenu. Izvukli smo najmanje stotinu mrtvih, a ostali su još unutra", kazao je časnik koji je želio ostati anoniman.

Egipatski ministar civilnog zrakoplovstva Mohamed Hosam Kemal izjavio je da je prerano za utvrđivanje uzroka nesreće. Prema sigurnosnim izvorima, nema naznaka da je zrakoplov srušen.

Egipatski premijer Šerif Ismail uputio se zajedno s nekoliko ministara na mjesto nesreće na području Hasane, 35 kilometara južno od sinajskog mediteranskog grada Al Ariša.

Portal FlightRadar24, koji prati letove u realnom vremenu, navodi da je avion naizgled glatko poletio da bi se, nakon što se približio visini leta, zaljuljao i brzo počeo gubiti visinu.

Hitne službe i stručnjaci za zrakoplovstvo odmah su počeli provjeravati ostatke zrakoplova kako bi pronašli oštećenja koja bi mogla ukazati na uzrok nesreće.

Zrakoplov je poletio u 5:51 sati po kairskom vremenu, a nestao je s radarskih ekrana 23 minute kasnije dok je bio na visini od 9.400 metara, priopćilo je egipatskog ministarstvo civilnog zrakoplovstva.

Kako navodi FlightRadar24, avion se brzo spuštao - oko 2.000 metara u minuti prije nego što je izgubio vezu sa kontrolom zračnog prometa.

Ruska novinska agencija RIA je izvijestila, pozivajući se na izvore u Sharm el-Sheikhu, da je "pilot kontaktirao kontrolu leta i prijavio tehničke probleme te zatražio promjenu rute i slijetanje u zračnu luku u Kairu nakon čega je prekinuta komunikacija".

9:00 - Ruski zrakoplov, koji je nestao u subotu u Egiptu s 224 putnika i članova posade, srušio se na Sinajskom poluotoku i strahuje se da nema preživjelih, potvrdilo je egipatsko ministarstvo civilnog zrakoplovstva, a prenose svjetske novinske agencije.

Ministarstvo je priopćilo da su ostaci zrakoplova pronađeni nedaleko od zračne luke al-Arish, a egipatske vlasti su odmah poslale 45 vozila hitne pomoći na mjesto nesreće.

U zrakoplovu Airbus A-320 tvrtke Kogalmavia, koji je bio na letu iz Sharm el-Sheikha za Sankt Peterburg, bilo je 217 putnika i sedam članova posade.

Jedan egipatski časnik, koji je došao na mjesto nesreće, rekao je za Reuters da je zrakoplov potpuno uništen te da se strahuje da nema preživjelih.

Zrakoplov se srušio na planinskom području u središnjem Sinaju, a loši vremenski uvjeti otežavaju dolazak spasilačkih ekipa na mjesto nesreće, rekao je časnik. Zrakoplovne vlasti u Egiptu izgubile su kontakt s ruskim avionom ubrzo nakon polijetanja.

Prema ruskim medijima, prije nestanka s radara ruski je zrakoplov tražio slijetanje u najbližu zračnu luku. Kako su rekli izvori u međunarodnoj zračnoj luci u Kairu, avion je bio na visini većoj od 9.000 metara kada je pilot zrakoplova zatražio slijetanje zbog kvara radio postaje. Nakon toga veza se izgubila.

Nema naznaka da je zrakoplov srušen, rekli su izvori u egipatskim službama sigurnosti.
Islamistički militanti aktivni su na dijelovima Sinaja. (Hina/M.G.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene