Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je rečeno

PUTIN NIJE ZABRINUT, ALI...'Ruska vojna akcija u Siriji je strašna pogreška'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u nedjelju za njemački radio da je vojni angažman u Siriji potreban, ali neće okončati rat u toj zemlji.

"U pogledu Sirije rekla sam prvi puta: vojni su nam napori potrebni no vojni napori neće donijeti rješenje. Trebamo politički proces no to još ne ide dobro", rekla je Angela Merkel za Deutschlandfunk. Dodala je i da će biti potrebno uključiti režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stabilnot i povjerenje DAN 'D' Izbori o kojima ovisi mnogo toga na Balkanu Slika nije dostupna Spremni za suradnju Angela Merkel će pomoći Turskoj u ubrzavanju pregovora s EU-om

MOĆNE GLASINE Ovo od Putina nije sve. Za džihadiste najgore tek slijedi

"Za postizanje političkog rješenja trebaju predstavnici oporbe i onih koji trenutno vladaju u Damasku, kao i drugi da se postignu stvarni uspjesi, a i iznad svega saveznici tih strana."

Rekla je da bi Rusija, SAD, Saudijska Arabija i Iran mogli igrati važnu ulogu kao i Njemačka, Francuska i Britanija.

Cameron bi mogao tražiti potporu parlamenta za napade na Siriju

Britanski premijer David Cameron mogao bi zatražiti dozvolu britanskog parlamenta za sudjelovanje u vojnoj akciji protiv Islamske države u Siriji, objavio je u nedjelju Daily Telegraph.

Prema listu Cameron je kazao da su britanski udari u Siriji "vrlo mogući". Već je ranije britanski premijer kazao kako postoje snažni razlozi da se britanski zračni udari u Iraku prošire i na Siriju.

Cameron je doživio poraz u parlamentu kada je 2013. tražio da se odobri vojno djelovanje u Siriji. Stoga su britanski zračni udari ograničeni na položaje Islamske države u susjednom Iraku.

Prema listu Cameron vjeruje da rusko uključivanje u rat u Siriji ne bi trebalo predstavljati zapreku britanskim udarima na Islamsku državu u Siriji.

"Siguran sam da je jedna od najvećih prijetnji na koje moramo odgovoriti ta teroristička prijetnja", citira ga list uoči godišnje konferencije njegove vladajuće Konzervativne stranke u Manchesteru.

On je najavio da će osnažiti elitne britanske zračne snage SAS i nabaviti novih 20 dronova "Protector" za borbu s militantima Islamske dražve.

Cameron je rekao i da je odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da pokrene vojnu akciju u Siriji kao potporu sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu "strašna pogreška".

"Podržavaju krvnika Asada što je strašna pogreška za njih i za svijet. Zbog toga će regija biti još nestabilnija", kazao je Cameron za BBC prvog dana godišnje konvencije Konzervativne stranke u Manchesteru.

"Većina ruskih zračnih udara, koliko smo dosad vidjeli, bila je u dijelovima Sirije koji nisu pod kontrolom Islamske države nego pod kontrolom oponenata Asadova režima", kazao je Cameron.

Erdogan: Rusija je počinila tešku pogrešku u Siriji

Ruski zračni udari u Siriji su neprihvatljivi, rekao je u nedjelju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, ocjenjujući da je Moskva njima počinila "tešku pogrešku".

"Ruske akcije i kampanja bombardiranja u Siriji potpuno su neprihvatljivi za Tursku", rekao je Erdogan novinarima pred odlazak u posjet Bruxellesu.

"Na nesreću, Rusija čini tešku pogrešku", dodao je turski predsjednik u trenutku kada je Moskva objavila da je u posljednja 24 sata gađala 10 ciljeva Islamske države te najavila širenje svoje kampanje.

Te su akcije "zabrinjavajuće" i glede naših bilateralnih odnosa, dodao je Erdogan, predviđajući da će ruski udari u Siriji izolirati tu zemlju u regiji i neće donijeti ništa dobro.

Rusija i Turska na različitih su stranama kada se radi o Siriji još od početka sukoba 2011. Ankara traži odlazak predsjednika Bašara al-Asada koji ima potporu Moskve.

Turski je predsjednik naglasio da Rusija i Iran brane režim Bašara al Asada koji vodi "politiku državnog terorizma" u Siriji.

Erdogan bi sa svojim sugovornicima u Bruxellesu tijekom dvodnevnog posjeta trebao razgovarati o izbjegličkoj krizi i borbi protiv Islamske države u Siriji.

Rusko bombardiranja u Siriji moglo bi dovesti njezine zrakoplove do same granice Turske u kojoj se nalaze baze koje se koriste za američke i savezničke napade.

Jedna od tema mogla bi biti i tursko približavanje Uniji koje stoji na mrtvoj točki.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene