Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Špijunski skandal

Profesor uhićen pod optužbom za špijunažu: "Ruske obavještajne službe žele se infiltrirati”

Vjačeslava Morozova
Vjačeslava Morozova Foto: University of Tartu
Estonske vlasti uhitile su ruskog sveučilišnog profesora pod optužbom za špijunažu u ime Moskve.

Vjačeslava Morozova, koji je do nedavno bio profesor međunarodne političke teorije na Sveučilištu u Tartuu, uhitila je Estonska unutarnja sigurnosna služba (ISS) 3. siječnja i od tada se nalazi u pritvoru, piše Moscow Times. Uhićenje je otkriveno tek u utorak.

"Ovaj nedavni slučaj (uhićenja Morozova) pokazuje želju ruskih obavještajnih agencija da se infiltriraju u različite sfere života u Estoniji, uključujući i akademsku sferu", izjavila je Margo Palloson, šefica ISS-a.

Pravosudne vlasti pokrenule su kaznenu istragu protiv akademika, a estonski sud odlučio je zadržati ga u policijskom pritvoru do dva mjeseca.

Pročitajte i ovo Listići Lova do krova Pogođen Eurojackpot! Pogledajte gdje odlazi vrtoglavih 120 milijuna eura

Kristiina Tonnisson, koja vodi Institut političkih znanosti na Sveučilištu u Tartuu, rekla je da je Morozov otpušten nakon objave istrage.

"Ovo je šok za sve nas. Naše povjerenje je ozbiljno zloupotrijebljeno. Potvrđujemo da nismo imali osnove dovoditi u pitanje raniji rad Vjačeslava Morozova, ali u svjetlu novih spoznaja, važno ga je kritički razmotriti", rekla je Tonnisson, a prenosi The Guardian.

No, neki kolege akademici osudili su sveučilište jer je po kratkom postupku prekinulo veze s njim prije nego što je suđenje održano.

Pročitajte i ovo SAD pod snijegom New York pod snijegom Arktička zima pogodila SAD-a: Rekordne temperature bilježe se diljem zemlje, otkazano tisuće letova

Margo Palloson, glavna direktorica ISS-a, rekla je javnoj radioteleviziji da je Morozov redovito dijelio informacije s ruskim obavještajnim službama kada je putovao natrag u zemlju. Palloson nije rekla koje je informacije Morozov podijelio, ali je upozorila Estonce da ne putuju u Rusiju zbog pritiska sigurnosnih službi.

Profesor veteran koji je prethodno predavao rusko-europske studije na sveučilištu, Morozov je bio poznat po svojim istraživanjima ruskog političkog identiteta i vanjske politike. Osudio je rusku invaziju na Ukrajinu, ali je pozvao druge da ne "spaljuju mostove" s Rusima koji se protive invaziji.

Pročitajte i ovo Autobus - 1 Ukidaju se brojne linije Kroničan nedostatak vozača autobusa, hoće li ih zamijeniti Nepalci? "Nisam baš optimističan, ne znam kako bi se snašli"

Estonija je opetovano upozoravala na namjere Kremlja da vrati baltičke zemlje u svoju orbitu, rekavši da ruske obavještajne službe ciljaju zemlju kako bi oslabile njenu odlučnost i podršku Ukrajini. U isto vrijeme, pripadnici velike etničke ruske populacije u zemlji žalili su se da su karikirani kao "peta kolona" i da ih se osuđuje zbog njihovih veza s Rusijom.

Sveučilište Tartu, vodeća akademska institucija u zemlji, brzo je pokušalo prekinuti veze s optuženim profesorom. Rektor sveučilišta, Toomas Asser, rekao je da "nedvosmisleno osuđuje svaku radnju koja bi mogla ugroziti sigurnost zemlje" i da je Morozovu otkazan radni odnos.

Pročitajte i ovo Policijska potjera u Zagrebu - 1 Bježala policiji Prometni stručnjak za Dnevnik Nove TV o jurnjavi djevojčice centrom Zagreba: "To može dovesti do iznimno teške situacije"

Morozov, koji je prethodno radio na Državnom sveučilištu u Sankt Peterburgu, bio je dobro poznat među akademicima koji su se fokusirali na Rusiju i bio je povezan s američkim sveučilištima i međunarodnim akademskim udrugama posvećenim proučavanju te zemlje. Vijest o uhićenju izazvala je iznenađenje i šok na društvenim mrežama među onima koji su godinama ili desetljećima radili s Morozovim.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene