Obavijesti Video Pretražite Navigacija
71. godišnjica

Ruski komunisti traže istragu Staljinove smrti: Sumnjaju da je Zapad u tome imao svoje prste

Komunisti u Rusiji
Komunisti u Rusiji Foto: Afp
Ruski komunisti traže od FSB-a da istraži moguću umiješanost Zapada u smrt sovjetskog vođe Josefa Staljina.

Josef Staljin je vladao Sovjetskim Savezom od 1924. do smrti 1953., a kao uzrok smrti tada je naveden hemoragijski moždani udar. Međutim, čini se da predsjednik komunističke stranke Sergej Malinkovič nije zadovoljan službenom verzijom događaja, najavljujući da je zatražio od FSB-a (Savezne službe sigurnosti) i tužitelja da provjere moguću umiješanost zapadnih obavještajnih službi u smrt.

"Mnoga svjedočanstva Staljinovih suvremenika govore o mogućem trovanju vođe sovjetskih naroda od strane agenata zapadnog utjecaja", dodao je, prenosi Sky News izvještaj državne novinske agencije RIA-e.

Pročitajte i ovo Snimka nadzorne kamere - 1 Policija ima puno posla Veliki broj provala u Zagrebu: ''Prije nisi mogao nekom odnijeti kvačicu sa štrika''

Pročitajte i ovo Spomen područje Dalj U Dalju Pjevao četničke pjesme i gazio hrvatsku zastavu: Određen mu istražni zatvor

Nije odmah bilo jasno jesu li FSB ili ured glavnog tužitelja odgovorili na zahtjev stranke.

U utorak je obilježena 71. godišnjica Staljinove smrti. On je imao apsolutnu moć i nadgledao brzu industrijalizaciju Rusije, ali i smrt milijuna u čistkama, radnim logorima Gulag i gladi.

Predsjednik Vladimir Putin, koji sebe smatra nasljednikom careva iz prošlosti, ponudio je odmjerenu procjenu Staljina, hvaleći njegovo ratno vodstvo dok je njegovu domaću politiku osuđivao kao totalitarnu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene