Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doletjeli odnekud

Misterij na Međunarodnoj svemirskoj postaji: Astronauti proučavaju organizme koji su možda izvanzemaljski

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici istražuju porijeklo bakterija pronađenih na površini Međunarodne svemirske postaje (ISS), a ruski astronaut Anton Škaplerov kaže da postoji mogućnost da one ne potječu sa Zemlje.

Ruski kozmonaut Anton Škaplerov otkrio je da su na površini Međunarodne svemirske postaje (ISS) pronađene bakterije čije je porijeklo još uvijek nepoznato. Potvrdio je da postoji mogućnost da bakterije ne potječu sa Zemlje. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DOJAVA IZ PRVE RUKE POPODNE POGLEDAJTE U NEBO Iznad Hrvatske preletjet će čudo moderne tehnologije Slika nije dostupna Godina dana u svemiru Astronaut Scott Kelly se vratio na Zemlju, doznajte zašto je baš on važan za NASA-u

Škaplerov, koji će u prosincu krenuti u svoju treću misiju na ISS, kaže da su znanstvenici pronašli živuće bakterije tijekom uzimanja uzoraka s površine svemirske stanice. Rekao je da se bakterije nisu nalazile na stanici tijekom njenog lansiranja. "Znači da su doletjele odnekud iz svemira i smjestile se na površinu postaje", rekao je ruski astronaut, dodajući da se uzorci trenutno proučavaju, piše RT

Dodao je da su neki mikroorganizmi sa Zemlje također preživjeli u vakuumu kao i na temperaturama od -150 do plus 150 stupnjeva Celzijevih.

Te su bakterije slučajno prenesene u svemir tijekom eksperimenata "Test" i "Biorisk", u kojima su posebni jastučići postavljeni na površinu ISS-a na nekoliko godina, kako bi se otkrilo kako uvjeti u svemiru utječu na materijal.

Tragovi bakterija porijeklom s Madagaskara i planktona iz Barentsova mora pronađeni su u svibnju tijekom eksperimenta "Test". Znanstvenici objašnjavaju da su tamo dospjele uslijed fenomena ionosferskog lifta u kojem se supstance s površine Zemlje dižu u gornje slojeve atmosfere. Zbog tog otkrića ruska svemirska agencija Roskosmos, zajedno s drugim znanstvenicima, predlaže podizanje gornje granice bisfere sa sadašnjih 20 kilometara na 400 kilometara. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene