Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putin želi okupirati Ukrajinu?

Raste strah u Ukrajini: Ruske su snage pozamašne i vrlo, vrlo spremne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je u nedjelju izrazila žaljenje zbog odluke Francuske i Njemačke da suspendiraju vojnu suradnju s Moskvom, ocijenivši da su to učinile pod američkim pritiskom.

'Očito je da je zloglasna 'atlantska solidarnost' potaknula naše francuske i njemačke partnere na bučne izjave u vezi Rusije', rekao je zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori" Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian rekao je u petak da je Francuska zbog ruskog pripojenja Krima suspendirala najveći dio svoje vojne suradnje s Moskvom, u prvom redu službene posjete i zajedničke vojne vježbe.

Ta odluka mogla bi ugroziti i isporuku francuskih nosača helikoptera Mistral Rusiji. Pariz će odluku o tome donijeti pred planiranu isporuku u listopadu.

Njemačka je pak u petak prekinula sav izvoz vojnih materijala Rusiji, uključujući velik posao njemačke grupe Rheinmetall.

'To je negiranje svih pozitivnih trendova postignutih zadnjih godina, uključujući suradnju oko Afganistana', rekao je Antonov, ocjenjujući njemačku odluku 'nekonstruktivnom'.

NATO zabrinut zbog Transdnjestrovlja

Glede Francuske, kazao je da Moskva za sada neće odustati od planirane suradnje za ovu godinu, budu li Francuzi zainteresirani.

Rusija tvrdi da poštuje propise o ograničenju broja vojnika na granici

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u nedjelju da poštuje međunarodne sporazume o ograničenju broja vojnika u blizini granice s Ukrajinom, nakon što je zapovjednik NATO-a za Europu Philip Breedlove izrazio zabrinutost zbog velikog broja ruskih vojnika na istočnoj granici Ukrajine.

'Rusko ministarstvo obrane poštuje sve međunarodne sporazume koji ograničavaju broj vojnika u pograničnim područjima s Ukrajinom', rekao je zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov.

Zapovjednik NATO-a za Europu, američki general Philip Breedlove, ocijenio je u nedjelju da su ruske snage u blizini ukrajinske granice 'pozamašne i vrlo, vrlo spremne'.

Izrazio je zabrinutost da bi to mogla biti prijetnja za separatističku moldavsku regiju Pridnjestrovlje.

'Na istočnoj ukrajinskoj granici ima apsolutno dovoljno ruskih snaga da pregaze Pridnjestrovlje ukoliko se donese takva odluka, a to je vrlo zabrinjavajuće', rekao je, ocijenivši da se Rusija više ponaša kao suparnik, a ne partner.

Ruske snage učvrstile su nadzor nad Krimom dva dana nakon što je pripojen Rusiji. Neki strahuju da bi Rusija sada mogla zauzeti i istočnu Ukrajinu.

Čelnik ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu upozorio je da su ruske postrojbe 'u svakom trenutku' spremne napasti Ukrajinu. 'Putinov cilj nije Krim, već cijela Ukrajina ... njegove postrojbe nagomilane na granici su spremne napasti u svakom trenutku', kazao je Andrej Parubij.

Antonov je rekao da je osam skupina međunarodnih inspektora u zadnjih mjesec dana provjerilo kretanja ruske vojske.

'Surađivali smo najviše koliko smo mogli s našim partnerima, omogućivši im da provedu inspekcije na svim lokacijama koje su ih zanimale. Nemamo ništa za skrivati', rekao je.

'Njihov zaključak ... bio je da ruske oružane snage ne provode nikakve prikrivene vojne aktivnosti koje bi mogle biti prijetnja za sigurnost susjedne zemlje', dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene