446556
446556
446556
446556
446556

Rusija postigla dogovor sa Sirijom: Hmejmim (p)ostaje trajna ruska zračna baza

  • , 15.08.2016., 15:33
  • Autor:
  • komentara

Ruska zračna baza Hmejmim u ririjskoj sjeverozapadnoj provinciji Latakija zakonski ne pripada Rusiji. No, i to bi se uskoro moglo promijeniti pa bi Hmejmim mogao postati nova stalna ruska zračna baza, prva u inozemstvu nakon raspada Sovjetskog Saveza.

 
 
 
 
Ruska vojna baza Hmejmin u Siriji (Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY / AFP)
Ruska vojna baza Hmejmin u Siriji (Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY / AFP)

'Rusija planira pretvoriti vojnu bazu Hmejmim u svoju trajnu vojnu bazu u Siriji i tamo će rasporediti stalni kontingent svojih zračno-svemirskih smaga', kazao je za moskovski list 'Izvestija' Franc Klincevič, prvi zamjenik predsjednika Komiteta Savjeta federacije za obranu i sigurnost. 'Nakon što usuglasimo pravni status Hmejmim će postati baza ruskih oružanih snaga. Izradit ćemo infrastruktura i naši će vojnici živjeti u pristojnim uvjetima'.

Sa Sirijom je navodno već postignut dogovor da će bez nadoknade i na neograničeno vreme zračna baza Hmejmim postati nova stalna ruska zračna baza, prva takva u inozemstvu nakon raspada Sovjetskog Saveza, ne računajuči zemlje bivše članice SSSR-a. Ruska Duma navodno bi uskoro trebala ratificirati taj dokument.

Vojnu bazu Hmejmim u Siriji ruska vojska aktivno koristi od rujna 2015. godine, a osigurava je čak 600 ruskih vojnika.

Ruska vojna baza Hmejmin u Siriji (Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY / AFP)

'Rusija shvaća da će, ako se ne budu primjenjivale mjere, velika teroristička prijetnja će stići i do nas. Nešto trebamo napraviti, a kako se ne možemo dogovoriti sa Zapadom o zajedničkom djelovanju jačamo odnose u ovoj regiji sa Sirijom, Iranom i Irakom', kazao je Klincevič.

Bivši glavni urednik iranske novinske agencije MehrNews Hassan Hanizadeh za Sputnik je rekao kako se ruska inicijativa za stvaranje punopravne vojne baze u Hmejmimu prvenstveno promatra kao važan korak prema ostvarivanju sigurnosti i stabilizacije u regiji.

'Bliskoistočne zemlje Sirija, Iran, Irak i Libanon pozdravljaju ovu rusku inicijativu jer Rusija nikada nije imala za cilj vojnu agresiju i kolonizacije ove regije. Svrha ruske vojne prisutnosti je da doprinese stabilizaciji i osigura sigurnost u Siriji i na Bliskom istoku', kazao je Hanizadeh te dodao da su nasuprot tome, američke vojne baze stvorene u raznim dijelovima svijeta, u mnogim regijama samo donijele uništenje i narušile sigurnost.

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se