Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postoje indicije

Amerikanci se pripremaju za nuklearne pokuse, oglasili se Rusi: "Ako provedu takvo testiranje, tada ćemo aktivirati..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Rusija je uočila pripreme Sjedinjenih Država za nuklearne pokusa na postrojenjima u Nevadi, no Moskva neće ponovno pristupiti takvim testiranjima ako to ne učini Washington, rekao je u utorak zamjenik ruskog šefa diplomacije.

Zamjenik ruskog šefa diplomacije Sergej Rjabkov je izjavio da je Rusija uočila pripreme Sjedinjenih Država za nuklearne pokusa na postrojenjima u Nevadi, no Moskva neće ponovno pristupiti takvim testiranjima ako to ne učini Washington.

Izjavu je dao u vrijeme dok ruska Duma (donji dom parlamenta) hitno razmatra opciju povlačenja ratifikacije povijesnog sporazuma o zabrani nuklearnog testiranja.

"Indicije upućuju na to da se odvija ili su se odvijali do nedavno (pripremni) radovi na poligonu za testiranje u Nevadi", citira ruska novinska agencija TASS Rjabkova.

"Ako provedu takvo testiranje, tada ćemo aktivirati opciju koju je iznio predsjednik Ruske Federacije, a ta je da ćemo biti primorani učiniti što i oni. Tada govorimo o posve novoj situaciji, no odgovornost za to hoće li se takva situacija dogoditi ili ne, leži na Washingtonu", rekao je Rjabkov.

Ruski zastupnici dobili su u ponedjeljak deset dana da prouče i pronađu najbolji način na koji Moskva može povući ratifikaciju Sporazuma o potpunoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT) pošto je predsjednik Vladimir Putin govorio o mogućnosti nastavka takvih testiranja.

Pročitajte i ovo Trenutak slijetanja autobusa s nadvožnjaka Tragedija kod Venecije Novi detalji o nesreći u kojoj je poginula mlada Hrvatica: Snimke iz autobusa otkrit će posljednje trenutke, nagađa se o jednom

Putin je u četvrtak rekao da Moskva može razmisliti o povlačenju ratifikacije CTBT-a kako bi se uskladila sa Sjedinjenim Državama koje su taj dokument potpisale, ali ga nisu ratificirale.

Pročitajte i ovo Nikotinske vrećice Zabranjeno za mlađe od 18 Novi opasni trend zahvatio i hrvatske učenike: "Utječe na mozak djeteta, izaziva euforiju i konfuzno stanje"

Putinov komentar zapadni vojni stručnjaci i analitičari tumače kao signal da Rusija, koja ima najveći nuklearni vojni arsenal na svijetu, razmatra mogućnost ponovnog nuklearnog testiranja u vrijeme kada je Zapad na strani Ukrajine s kojom je Rusija zaratila.

Rjabkov je rekao da se Rusija osjeća kao da nema drugog izbora nego pratiti politiku Washingtona glede nuklearnog testiranja i dodao je da rusko ministarstvo vanjskih poslova priprema nacrt za povlačenje ratifikacije.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene