Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjegavanje poremećaja

Rusija spašava Ukrajince od smrzavanja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neophodno je nastaviti isporuke da bi se jamčila ravnoteža potrošnje energije u Ukrajini kao i isporuke europskim potrošačima.

Rusija je izjavila u ponedjeljak da je spremna isporučiti do 10 milijardi kubičnih metara plina Ukrajini tijekom zime i ponovila prijedlog izrečen krajem rujna kako bi se izbjegli poremećaji isporuke u Europu, ali još nije dobila odgovor Kijeva.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni"

Tijekom sastanka vlade, ruski ministar energije Aleksandar Novak je ocijenio da trenutačno Ukrajini nedostaje između 9 i 10 milijardi kubičnih metara plina, nakon što je ostala bez ruskog plina od sredine lipnja zbog neplaćenog duga.

Neophodno je nastaviti isporuke da bi se jamčila ravnoteža potrošnje energije u Ukrajini kao i isporuke europskim potrošačima, rečeno je na sastanku.

Novak drži da je ruski Gazprom spreman isporučiti najmanje 5 milijardi kubičnih metara plina plaćenog unaprijed. Do 5 milijardi dodatnih kubičnih metara mogli bi biti prodani prema potrebama. Cijena bi iznosila 385 dolara za 1.000 kubika ili 100 dolara manje od sadašnje cijene koju Kijev osporava.

Nastavljeni su sukobi u Ukrajini

U zamjenu će se Ukrajina obvezati platiti dio duga (3,1 milijarde dolara) za koji će EU jamčiti, precizira se.

Taj prijedlog je razrađen tijekom pregovora 26. rujna u Berlinu, ali Ukrajina ga oklijeva odobriti. Rusija 'čeka odgovor', rekao je Novak.

Otkazan je sastanak EU-Ukrajina-Rusija koji je bi predviđen prošlog tjedna radi zaključivanja sporazuma.

Kijev i Moskva su u sporu nakon što je Gazprom povisio cijenu ruskog plina.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je u ponedjeljak pozvao na 'traženje kompromisa' na temelju načela da se 'dugovi moraju platiti, ali da uvjeti moraju biti prihvatljivi za Ukrajinu'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene