Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadali si rok

Rusija mobilizira 100.000 vojnika za potencijalnu ofenzivu u Ukrajini

Ukrajinski vojnik
Ukrajinski vojnik Foto: Afp
Rusija se priprema za potencijalnu novu ofenzivu u Ukrajini ovog ljeta, dok ukrajinski dužnosnici izražavaju zabrinutost zbog nedostatka streljiva i nadolazeće eskalacije sukoba.

 

Rusija priprema 100.000 vojnika za potencijalnu novu ofenzivu u Ukrajini ovog ljeta ili za popunu iscrpljenih jedinica, rekao je u petak zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga.

General-pukovnik Oleksandr Pavliuk gostovao je na ukrajinskoj televiziji nakon nedavnog napredovanja ruskih snaga u istočnoj Ukrajini, više od dvije godine od početka ruske invazije.

Pročitajte i ovo Sjećanje na Alekseja Navaljnog protiv 33 ljudi Na snagu stupile prve sankcije EU-a zbog smrti Alekseja Navaljnog

 

"To neće nužno biti ofenziva, možda će popuniti svoje postrojbe koje su izgubile borbenu sposobnost, ali postoji mogućnost da će početkom ljeta imati određene snage za provođenje ofenzivnih operacija", rekao je Pavliuk.

Kao znak zaoštravanja retorike u Rusiji, Kremlj je objavio u petak da smatra da se Rusija nalazi u ratu zbog intervencije Zapada na strani Ukrajine.

Odabirom izraza "rat" umjesto ranije korištene "specijalne vojne operacije", moguće je da se ljude želi mentalno pripremiti za novu fazu rata.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "Halucinantne teze" Plenković komentirao propucavanje Turudićeva auta pa se osvrnuo na Milanovića: "Ne znam koje košmare ima, niti me je briga"

I ruski ministar obrane najavio je ovog tjedna da će Moskva pojačati ljudstvo s dvije nove vojske i 30 novih formacija do kraja godine.

Ukrajini prijeti nestašica streljiva što je pogoršano blokadom u američkom Kongresu po pitanju novog paketa pomoći, iako se Kijev nada da će imati dovoljno streljiva u travnju, osobito zahvaljujući češkoj inicijativi za nabavu topničkih granata.

Zamjenik ukrajinskog ministra obrane Ivan Havriliuk rekao je da je prednost Rusije nad Ukrajinom kad je riječ o količini streljiva u omjeru sedam naprema jedan, objavljeno je na televiziji.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić susjedi uznemireni Propucan automobil Ivana Turudića! Javila nam se njegova supruga: ''Ne zovite ga da i vama ne opsuje''

"Mislim da će se za mjesec, dva ta razlika značajno smanjiti i da neće biti toliki omjer u korist Ruske Federacije", rekao je.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene