Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U kućnom pritvoru

Rusija preuzima udio u naftnoj kompaniji oligarha koji je želio investirati na Mljetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je krenula u preuzimanje kontrole nad naftnom kompanijom od oligarha Vladimira Jevtušenkova u petak, zaplijenivši dionice njegovog konglomerata Sistema u kompaniji, što je produbilo strahove ulagača.

Moskovski sud naredio je zapljenu udjela Sisteme u Bašnjeftu dan nakon što je sudac odbio osloboditi Jevtušenkova, koji se nalazi u kućnom pritvoru i sumnjiči se za pranje novca tijekom preuzimanja naftne tvrtke 2009.

Pročitajte i ovo Ukrajinska protuzračna obrana Uz veliku pomoć raznih režima Rusija niže pobjede na bojnom polju: Situacija u Ukrajini je očajna, sprema se nova velika ofenziva Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način"

Vladimira Jevtušenkova, 15. najbogatijeg čovjeka Rusije s bogatstvom koje je časopis Forbes procijenio na 9 milijardi dolara, sud je optužio za malverzacije tijekom privatizacije Bašnjefta.

Zbog sumnje u pranje novca Jevtušenkovu je 16. rujna određen kućni pritvor.

Milijarder tvrdi: 'Nemojte im vjerovati, nisu me oslobodili'

Taj je slučaj izazvao strahove kod ulagača da ruski predsjednik Vladimir Putin, koji zagovara "državni kapitalizam", želi pojačati intervenciju u gospodarstvu dok se Rusija bori sa zapadnim sankcijama koje su joj nametnute zbog ukrajinske krize.

Također je potaknuo usporedbe sa sudbinom bivšeg ruskog milijardera Mihaila Hodorkovskog koji je proveo deset godina u zatvoru zbog sličnih optužbi, a pušten je na slobodu u prosincu.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je da je svaka usporedba slučaja Jevtušenkov i Hodorkovski "neutemeljena i neprimjerena".

Podsjetimo, u Hrvatskoj je Vladimir Jevtušenkov poznat po tome što je prije osam godina na Mljetu za pet milijuna eura kupio zemljište. Ondje je planirao sagraditi 110 milijuna eura vrijedan turistički kompleks. Ali, nije se mogao upisati kao vlasnik zemljišta, jer je dio terena registriran kao šuma i ne smije se prodati strancima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene