446055
446055
446055
446055
446055

Rusija i Turska za normalizaciju odnosa

  • , 09.08.2016., 17:52
  • Autor:
  • komentara

Ruski i turski predsjednik na održanom sastanku razgovarali su o poboljšanju odnosa između dviju zemalja.

 
 
 
 
Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan (Foto Arhiva/AFP)
Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan (Foto Arhiva/AFP)

Rusija i Turska napravile su veliki korak u smjeru normalizacije odnosa u utorak kada se ruski predsjednik Vladimir Putin sastao sa svojim gostom, turskim šefom države Tayyipom Erdoganom, u vrijeme kada obje zemlje imaju zategnute odnose sa Zapadom.

Ruski predsjednik Putin i njegov turski kolega razgovarali su sat i pol u palači iz 19. stoljeća u blizini Sankt Peterburga. Na sastanku su, nakon višemjesečnih napetosti, razgovarali o poboljšanju odnosa između dviju zemalja. To je bio prvi Erdoganov posjet nekoj stranoj zemlji nakon neuspjelog puča u Turskoj 15. srpnja.

Rusija je spremna na obnovu ekonomske i političke suradnje kao i drugih veza s Turskom, rekao je ruski predsjednik. Na konferenciji za novinare nakon susreta kazao da je prioritet i za Rusiju i za Tursku vratiti veze na razinu prije krize koja je izbila nakon što je u studenom Turska srušila ruski zrakoplov u blizini sirijske granice.

"Turska i Rusija odlučne su normalizirati odnose", rekao je i Erdogan na istoj press konferenciji nakon razgovora s Putinom koje je ocijenio "sveobuhvatnim i korisnim".

Putin je kazao da je moguće riješiti razlike s Turskom oko Sirije, te kazao kako misli da i Rusija i Turska imaju za cilj riješiti sirijsku krizu. Dodao je kako je svima jasno da se "naša stajališta o Siriji nisu poklapala u prošlosti" s Turskom.

Erdogan je rekao da su donesene odluke koje će na ekonomskom i političkom planu unaprijediti odnose s Rusijom. Spomenuo je da će se projekt plinovoda Turski tok realizirati u skoro vrijeme, da će se ojačati suradnja u obrambenom sektoru, te da će nuklearna elektrana u Akkuyu dobiti status strateške investicije.

Putin je rekao da će riješiti pitanje obnove ruskih čarter letova u Tursku u skoroj budućnosti, a da će se sankcije Turskoj ukidati postupno, "korak po korak".

Između Turske i Rusije postoji jasan konsenzus u pogledu normaliziranja odnosa, rekao je u utorak izvor blizak uredu turskoga predsjednika po završetku sastanka dvojice čelnika. "Globalno ozračje bilo je vrlo pozitivno. Obje su strane odlučne u nakani da unaprijede međusobni odnos", rekao je isti izvor.

Ruski predsjednik svom je gostu rekao kako se nada da će Ankara u potpunosti uspostaviti red nakon neuspjelog prošlomjesečnog vojnog udara, kazavši da se Moskva oduvijek protivila neustavnim akcijama.

Erdoganov posjet Rusiji događa se u trenutku kada su odnosi Turske s europskim zemljama i Sjedinjenim Državama zategnuti, nakon neuspjelog puča i reakcije turskih vlasti na njega.

"Vaš današnji posjet, koji ste realizirali unatoč uistinu zamršenoj situaciji na domaćoj političkoj sceni, pokazuje da svi želimo nastaviti s dijalogom i ponovno uspostaviti odnos", rekao je Putin prije razgovora dvojice čelnika u četiri oka.

"Ponovno ću istaknuti da smo, u skladu sa svojim čvrstim stajalištem, oduvijek bili kategorično protiv bilo kakvog pokušaja neustavnih akcija", rekao je ruski predsjednik. "Želim izraziti nadu da će se pod vašim vodstvom turski narod uspjeti i dalje nositi s problemima s kojima je suočen nakon udara te da će ponovno biti uspostavljeni red i ustavni poredak."

Erdogan je Putinu zahvalio na njegovu telefonskom pozivu odmah nakon udara, rekavši da je to narodu donijelo ogromnu radost i "psihološki puno značilo".

Putin je u utorak, primajući svog turskog kolegu rekao da Rusija i Turska žele "ponovno uspostaviti dijalog i bilateralne odnose", a Erdogan je rekao da je u Rusiju doputovao zbog "nove faze, polaska od nule" u odnosima s Putinom. Istaknuo je i da odnosi između Moskve i Ankare ulaze u "sasvim drukčiju fazu" te ocijenio da će "solidarnost" između dviju zemalja pridonijeti rješenju problema u regiji. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se