Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vruća linija

JOŠ ČVRŠĆA SURADNJA RUSIJE I TURSKE Vodili se razgovori tijekom noći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstva vanjskih poslova Rusije i Turske naglasila su potrebu ulaganja dodatnih napora kako bi se efikasnije vodila "borba protiv terorizma", objavilo je u utorak rusko ministarstvo vanjskih poslova nakon telefonskog razgovora dvojice ministara tijekom noći.

Ta je izjava objavljena nekoliko sati nakon što je u galeriji u Ankari hicima iz pištolja ubijen ruski veleposlanik u Turskoj.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Sergej Lavrov Pozvao na oslobađanje svih talaca "To je izravna prijetnja međunarodnom miru": Lavrov oštro osudio napade Britanije i SAD-a

Ministri Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu također su u razgovoru naglasili da je potrebno isključiti mogućnost provokacija usmjerenih prema potkopavanju bilateralnih odnosa između dviju zemalja, kao i prema potkopavanju njihove suradnje u borbi protiv militanata u Siriji i Iraku.

Čavušoglu će kasnije u utorak posjetiti Moskvu gdje će se sastati sa svojim kolegama iz Rusije i Irana kako bi razgovarali o stanju u Siriji.

Ruskog veleposlanika u Turskoj Andreja Karlova ubio je u napadu u umjetničkoj galeriji u Ankari pripadnik policijskih snaga koji je vikao: "Ne zaboravite Alep". "Napadač je policajac", objavio je na Twitteru gradonačelnik Ankare Melih Gokček. Agencija Anadolija javila je da je napadač, koji je na izložbu "Rusija u očima Turaka" došao elegantno i svečano odjeven u odijelo i kravatu, "neutraliziran" odmah nakon napada.

Videosnimka pokazala je da je Karlov držao govor kada su odjeknuli pucnji. Kamera se potom okrenula i snimila muškarca kako maše pištoljem i izvikuje "Allahu Akbar" (Bog je velik) i "Ne zaboravite Alep". "Izvadio je pištolj i ubio veleposlanika stojeći mu iza leđa", kazao je očevidac događaja.

Odnosi između Moskve i Ankare opterećeni su ratom u Siriji jer podržavaju suprotstavljene strane. I dok je Turska tvrdi protivnik Asadovog režima, Rusija mu je dala silnu potporu - rasporedila je kopnene snage i stavila na raspolaganje svoje ratno zrakoplovstvo. Upravo su zračni napadi ruskog ratnog zrakoplovstva bili ključni za sirijske vladine snage u sukobu s pobunjenicima u Alepu.

Američki State Department koji diplomatskim manevrima s Rusijom pokušava razriješiti izbjegličku krizu u Alepu, osudio je napad na ruskog veleposlanika.

Napad u Ankari uslijedio je dan nakon prosvjeda u Turskoj zbog uloge Rusije u Siriji, iako sada službena Moskva i Ankara surađuju kako bi se provela evakuacija civila iz Alepa.

Napad se dogodio u velikom izložbenom prostoru Čagdaš Sanatlar Merkezi u četvrti Cankaya u Ankari gdje je smještena većina stranih veleposlanstava, uključujući i rusko. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene