Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pridružuju se Rusija, Australija i Nizozemska

Hoće li ovaj potez ojačati globalni utjecaj Kine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija, Australija i Nizozemska u subotu su iskazale interes za pridruživanje Azijskoj banci za infrastrukturna ulaganja (AIIB) na čijem je čelu Kina, čime je osnažena ta institucija za koju se smatra da će povećati regionalni i globalni utjecaj Kine.

AIIB, koji predstavlja izazov za postojeće institucije Svjetsku banku i Azijsku banku za razvoj, dobio je hladan odgovor Sjedinjenih Država, ali su unatoč tome europske saveznice SAD-a, među kojima Britanija, Francuska, Njemačka i Italija, već najavile da će se pridružiti banci.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

Druge zemlje, poput Turske, Južne Koreje i Brazila, također su priopćile da će joj se pridružiti.

Govoreći na forumu u subotu u Boaou na južnom kineskom otoku Hiananu, prvi potpredsjednik ruske vlade Igor Šuvalov je izjavio da se Rusija planira pridružiti AIIB-u, prenijela je službena kineska novinska agencija Xinhua.

Na istom je forumu australski ministar financija Mathuias Cormann je rekao da njegova zemlja planira poslati zahtjev kako bi postala osnivačkom članicom AIIB-a, a kasnije u subotu zahtjev je poslala i Gruzija, navodi Xinhua.

Kina pretekla Njemačku i Francusku u izvozu oružja

Nizozemski premijer Mark Rutte objavio je na svom službenom Facebook profilu nakon sastanka s kineskim predsjednikom da se Nizozemska također planira pridružiti toj banci.

Kinesko ministarstvo financija priopćilo je ranije u subotu da su Britanija i Švicarska formalno prihvaćene kao osnivačke članice AIIB-a, dan nakon što je Brazil prihvatio poziv Kine da se pridruži.

Ministarstvo je priopćilo da je i Austrija poslala zahtjevom za članstvom.

Početnih 50 milijardi dolara kapitala AIIB-a najvećim je dijelom osigurala Kina koja predstavlja banku kao instrument financiranja regionalnog razvoja i kao mogućeg konkurenta međunarodnim zajmodavcima sa sjedištem u SAD-u, poput Svjetske banke.

Kina je u listopadu prošle godine zajedno s 20 zemalja potpisala memorandum o razumijevanju kojim se najavljuje osnivanje razvojne banke sa sjedištem u Pekingu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene