Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog ministra Lavrova

Je li Rusija uspjela odgoditi mogući napad na Siriju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov iznio je prijedlog Damasku kojim bi moglo doći do obustave američkih planova za napad na Siriju. Damask je prijedlog 'pozdravio', a Amerika će ga 'dobro proučiti'.

Nakon što je američki državni tajnik John Kerry režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada dao tjedan dana da preda svo kemijsko oružje iz svojih skladišta u zamjenu za odustanak SAD-a od vojne intervencije, iz Rusije je stigao prijedlog službenom Damasku da svoje kemijske naoružanje stavi pod 'međunarodnu kontrolu'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bura oko Sirije Putin: Nikakav plan neće uspjeti sve dok Amerika ne odustane od napada Slika nije dostupna Napad sve neizvjesniji VIDEO Pogledajte Kerryjev 'gaf' koji je omogućio nastanak ruskog plana za Siriju

>> Asad poručio Obami: Pokaži te dokaze, budi transparentan do kraja

S ovakvom je ponudom izašao ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, koji se ranije danas susreo sa svojim sirijskim kolegom Validom Mualemom, javlja Reuters.

Ubrzo je stigao i Mualemov odgovor, koji je rusku ponudu nazvao 'dobrodošlom', ali nije eksplicitno rekao prihvaća li je.

'Sirijska Arapska Republika pozdravlja rusku inicijativu, koja je nastala na temelju zabrinutosti sirijskog vodstva za živote naših građana i sigurnost naše države te naše vjere u mudrost ruskog vodstva, koje pokušava zaustaviti američku agresiju protiv našeg naroda', rekao je Mualem.

Kerry telefonski razgovarao s Lavrovim

Valja napomenuti da je Kerry, kada je govorio o roku od tjedan dana, kazao da on 'zna da se to nikada neće dogoditi', odnosno da Asad oružje nikada neće predati.

U State Departmentu su kasnije ipak rekli da će 'dobro proučiti' što Rusi predlažu, a priopćili su i da je John Kerry telefonski razgovarao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

U tom je razgovoru Kerry pojasnio da je rok od tjedan dana bila tek retorička figura, da se Amerika nije spremna igrati igre te da, iako je spreman razmotriti svaki ozbiljan prijedlog, zasad nema govora da bi ruska ponuda mogla odgoditi američke planove.

'Morat ćemo dobro proučiti što Rusi predlažu'

'Morat ćemo dobro proučiti ruski prijedlog kako bismo shvatili o čemu je zapravo riječ. Očito je da smo vrlo skeptični', kazala je nešto ranije na konferenciji za novinare glasnogovornica State Departmenta Marie Harf.

Sličnu je izjavu dao i Anthony Blinken, zamjenik Obamine savjetnice za nacionalnu sigurnost Susan Rice. Prema njemu, Sjedinjene bi Države, prema njemu, pozdravile bilo kakvu odluku Sirije kojom bi se odrekla kemijskog oružja, ali s obzirom na dosadašnja iskustva, u takvu varijantu nisu skloni vjerovati.

Sama Rice je danas rekla da Sjedinjene Države ne mogu dopustiti da države poput Sjeverne Koreje ili Irana i pomisle da Amerika neće reagirati na kemijski napad u Siriji.

Cameron: Stavi li Sirija kemijsko oružje izvan uporabe, bio bi to veliki korak naprijed

Velika Britanija, inače bliska američka saveznica, ruski je prijedlog pozdravila.

'Ako Sirija svoje kemijsko oružje stavi izvan uporabe, pod međunarodni nadzor, to bi jasno bio velik korak naprijed i to treba ohrabriti', rekao je britanski premijer David Cameron pred zastupnicima britanskog parlamenta, koji su mu nedavno uskratili podršku u namjeri da britansku vojsku zajedno s Amerikancima pošalje u napad na Siriju.

Cameron je pritom dodao kako se valja osigurati da se 'ne radi o potezu kojim se skreće pozornost'.

Francuska: Ruski je prijedlog prihvatljiv, ali pod tri uvjeta

Francuska je jedina američka saveznica koja je dosad obećala i vojno poduprijeti Ameriku u mogućoj intervenciji. Njezin je šef diplomacije Laurent Fabius rekao da mu se ruski prijedlog 'pod određenim uvjetima' čini prihvatljivim te da zaslužuje da ga se pomno prouči.

Konkretno, naveo je tri uvjeta - da Asad međunarodnoj zajednici u najkraćem roku dozvoli preuzimanje nadzora nad svim zalihama kemijskog oružja, da dopusti uništenje tog oružja te da Vijeće sigurnosti UN-a donese rezoluciju kojom bi mu, u slučaju da ne ispuni prva dva uvjeta, zaprijetilo 'posljedicama'.

Ban Ki-moon: Uspostaviti zone za uništenje kemijskog oružja

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon zauzeo se za uspostavu zona u Siriji u kojima bi se pod UN-ovim nadzorom kemijsko oružje moglo uništiti.

Ban bi uspostavu takvih zona mogao predložiti Vijeću sigurnosti UN-a ako UN-ovi inspektori potvrde da je kemijsko oružje, koje je međunarodnim konvencijama zabranjeno, bilo upotrijebljeno u sirijskom sukobu. Tako bi se prevladala 'neugodna paraliza' u Vijeću sigurnosti kada je riječ o Siriji, rekao je Ban.

UN-ovi inspektori uzeli su uzorke s lica mjesta, no njihovo izvješće još nije objavljeno.

Amerika osigurala podršku 14 novih država, među njima je i Hrvatska

Amerikanci već neko vrijeme pokušavaju okupiti međunarodnu i podršku svog Kongresa za 'ograničeni napad' na Siriju, što bi bio odgovor na kemijski napad počinjen 21. kolovoza u okolici Damaska, za što Washington optužuje Asadov režim. Asad optužbe opovrgava.

Pozivajući se na izvor u Bijeloj kući, Reuters javlja da je danas svoju podršku izjavi s margina nedavno održanog summita skupine G20 o  'snažnom međunarodnom odgovoru' na navodni napad kemijskim oružjem dalo dodatnih 14 država, čime se njihov broj povećao na 25.

Kako je potvrdilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, među tim je državama i Hrvatska.

Izjavu, u kojoj se vojna intervencija izrijekom ne spominje, prvotno su, uz SAD, poduprle Australija, Kanada, Francuska, Italija, Japan, Republika Koreja, Saudijska Arabija, Španjolska, Turska i Velika Britanija.

Danas su na nju svoj potpis, osim Hrvatske, stavile i Albanija, Danska, Estonija, Honduras, Katar, Kosovo, Latvija, Litva, Mađarska, Maroko, Njemačka, Rumunjska i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Izjavom se pozivaju UN-ovi istražitelji da što prije predoče rezultate istrage i također se ističe kako 'nema vojnog rješenja sirijskog konflikta te se ponovno potvrđuje potreba traženja političkog rješenja kroz punu implementaciju 2012. Ženeva Communiqea'.

Većina Amerikanaca protiv vojne intervencije

Iako većina upravo režim predsjednika Bašara al-Asada smatra odgovornim za napad kemijskim oružjem protiv vlastitog naroda, šest od deset Amerikanaca protivi se vojnoj intervenciji svoje države u Siriji, doznaje se iz rezultata ankete koju su proveli CNN i ORC International.

Prema anketi, 59 posto Amerikanaca ne želi da Kongres izglasa rezoluciju o primjeni sile u Siriji, uključujući i ograničenu vojnu akciju. Više od 70 posto ispitanika smatra da zračni udari ne služe američkim interesima.

Čak i ako Kongres odobri vojni udar, 55 posto se i dalje protivi vojnoj operaciji protiv sirijskih vojnih ciljeva. No, njih 57 posto je potvrdilo da glas njihovog zastupnika za ili protiv intervencije neće utjecati na njihovu odluku na kongresnim izborima u studenom 2014.

Većina u Kongresu neodlučna, Senat glasuje u srijedu

Anketa dnevnog lista USA Today pokazuje da se samo 44 od 533 američka zastupnika izjašnjava u korist vojne intervencije, dok je 149 najavilo da će glasovati protiv. Većina zastupnika Senata i Predstavničkog doma za sada se ne izjašnjava.

Demokratski senator Harry Reid najavio je da će Senat o prijedlogu rezolucije kojom bi se odobrio napad na Siriju probno glasovati u srijedu. Rasprava o toj rezoluciji započela je danas.

Zasad nije jasno kada bi glasovanje moglo stići na dnevni red Predstavničkog doma Kongresa. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene