Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedna od 25 država

Hrvatska podupire 'snažan međunarodni odgovor' na kemijski napad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska se pridružila skupini zemalja koje podupiru 'snažan međunarodni odgovor' na kemijski napad počinjen u okolici Damaska, zbog kojega Amerika sprema mogući napad na Siriju.

Hrvatska podupire izjavu objavljenu na rubu sastanka G20 u Sankt Peterburgu kojom se osuđuje napad izveden kemijskim oružjem u Siriji i poziva na snažan međunarodni odgovor, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UN-ovo izvješće potvrdilo U kemijskom napadu u Siriji korišten je sarin, evo kako on djeluje na ljude Slika nije dostupna Sastanak na vrhu Vladimir Putin otvorio summit G20: O Siriji ćemo pričati za večerom

'Hrvatska podupire izjavu o Siriji koju su na marginama sastanka G20 u Sankt Peterburgu 6. rujna poduprle Australija, Kanada, Francuska, Italija, Japan, Republika Koreja, Saudijska Arabija, Španjolska, Turska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države', piše MVEP.

>> Je li Rusija uspjela odgoditi mogući napad na Siriju?

Izjavom se 'najoštrije osuđuje stravičan napad kemijskim oružjem 21. kolovoza u predgrađu Damaska' i poziva 'na snažni međunarodni odgovor na takvu tešku povredu pravila, koji bi poslao jasnu poruku da se takvo što nikada ne smije ponoviti te da oni koji su ga počinili moraju odgovarati', piše MVEP.

Hrvatska je jedna od 14 novih zemalja koje su poduprle izjavu, a to su Albanija, Danska, Estonija, Honduras, Hrvatska, Katar, Kosovo, Latvija, Litva, Mađarska, Maroko, Njemačka, Rumunjska i Ujedinjeni Arapski Emirati, objavio je Washington, prema agenciji AFP.

Izjavom se pozivaju UN-ovi istražitelji da što prije predoče rezultate istrage i također se ističe kako 'nema vojnog rješenja sirijskog konflikta te se ponovno potvrđuje potreba traženja političkog rješenja kroz punu implementaciju 2012. Ženeva Communiqea', piše Ministarstvo.

Podsjeća da se izjava iz Sankt Peterburga u svim ključnim elementima poklapa s izjavom visoke povjerenice EU Catherine Ashton danom nakon sastanka ministara vanjskih poslova u Vilniusu u subotu.

'Kemijski napad bio je kršenje međunarodnog prava, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti i jednoglasno ga osuđujemo', navela je Ashton i dodala da 'međunarodna zajednica ne može ostati ravnodušna. Potreban je jasan i snažan odgovor kako bi bilo jasno da su takvi zločini neprihvatljivi i da ne mogu biti nekažnjeni', rekla je.

Izjava visoke povjerenice također poziva Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da se ujedini u naporima kako bi se spriječili bilo kakvi budući napadi kemijskim oružjem te ističe kako 'samo političko rješenje može spriječiti strašno krvoproliće'.

Hrvatska još jednom ponavlja kako je potrebno spriječiti bilo kakvu upotrebu kemijskog oružja, zaustaviti krvoproliće u Siriji i pronaći trajno političko rješenje za tu zemlju, navodi MVEP.

U tekstu se ne spominje vojna intervencija protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kojoj se velik dio zemalja potpisnica protivi bez rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Washington je popis potpore objavio dok američki predsjednik Barack Obama pokušava pridobiti američki Kongres za takvu intervenciju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene