Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusi se povukli iz Gruzije, Solana se nada povratku izbjeglica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je prema dogovoru potpuno povukla svoje postrojbe iz tampon zone u Gruziji, potvrdio je danas visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

'Raduje me što mogu priopćiti da su ruske postrojbe završile planirano povlačenje iz područja koja graniče s Abhazijom i Južnom Osetijom', izjavio je Solana u priopćenju.

Pročitajte i ovo Pristupnice; ilustracija Pristupnica za EU Nada umire zadnja: ''Ako postanemo dio obitelji europskih zemalja, moći ćemo brže završiti rat'' Ilustracija ozbiljna prijetnja ili ? Susjedi Rusije na nogama zbog gradnje vojne baze: "Putin će nas uvući u rat!"

Rusi su u sklopu povlačenja uklonili 17 nadzornih točaka, vojni tabor i obavještajno mjesto.

'Nadamo se da će ovo povlačenje omogućiti prognanim ljudima da se vrate u svoje kuće i pridonijeti normaliziranju života u tim područjima', poručio je Solana.

On se također nada da će nazočnost promatrača EU pridonijeti osjećaju sigurnosti i ojačati poštivanje zakona.

Gruzijsko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je u srijedu navečer o završetku povlačenja u skladu s mirovnim sporazumom.

'Možemo potvrditi da je povlačenje iz tzv. tampon zone završeno', rekao je glasnogovornik ministarstva Šota Utiašvili.

Područja koja je do sada nadzirala ruska vojska, od sada će nadzirati gruzijska policija. No, Rusija unutar Južne Osetije i Abhazije namjerava zadržati po 7600 svojih vojnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene