Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel: Samo Tadićeva koalicija može dovesti u Haag Mladića i Karadžića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Dimitrij Rupel izjavio je da bi za Srbiju najbolje bilo da dobije vladu u kojoj bi bile Srpska demokratska stranka Borisa Tadića i Socijalistička partija nekadašnjeg predsjednika Miloševića jer bi to osiguralo stabilnost buduće vlade, a posredno i mogućnosti dovođenja Karadžića i Mladića pred Međunarodni sud pravde u Den Haagu.

"Za glavne proeuropske političke snage u Srbiji to bi bila jedina mogućnost da uopće mogu djelovati", rekao je Rupel na sastanku u Europskom parlamentu koji je bio posvećen europskoj perspektivi zapadnog Balkana i napretku zemalja u regiji prema EU-u tijekom slovenskog predsjedavanja koje se završava krajem idućeg mjeseca.

Pročitajte i ovo Koalicija - 1 Postizborna slagalica Tko će komu? Nitko ne odaje s kim će koalirati nakon izbora, no ime jedne stranke čuje se najviše: "Ako netko izda..." Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata"

Na pitanja nekih zastupnika u Europskom parlamentu zašto EU popušta Srbiji, pa je s tom državom potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju iako ne surađuje potpuno s Međunarodnim sudom za zločine na području bivše Jugoslavije, Rupel je to pojasnio pragmatičnim razlozima.

"Naše razmišljanje je bilo ovakvo: Dobije li Srbija proeuropsku vladu, Karadžić i Mladić će vjerojatno doći u Haag, a ako Srbija dobije drukčiju vladu - onda to uopće neće biti moguće", rekao je Rupel, prenijeli su slovenski mediji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene