Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel pisao Solani i Rehnu o incidentu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel uputio je povjereniku Europske komisije za vanjsku politiku i sigurnost Javieru Solani i povjereniku za proširenje Olliju Rehnu pismo u vezi s jučerašnjim događajima kod malograničnog prijelaza Sveti Martin-Hotiza te privođenjem slovenskih novinara od strane hrvatske policije.

U svom je pismu dvojici visokih dužnosnika Europske komisije Rupel naveo da Hrvatska želi "jednostranim aktima ostvariti takvu granicu između dviju država koja bi odgovarala hrvatskim željama" na području gdje ona još nije određena, te da je to za Sloveniju "neprihvatljivo", prenijelo je slovensko ministarstvo.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Ilustracija, djeca u školi Nakon svađe Drama u zagrebačkoj školi: Učenik prijetio da će donijeti pušku

U pismu, upućenom u srijedu, koje je u četvrtak predano Solani i Rehnu preko slovenske diplomatske misije u Bruxellesu, Rupel je europske dužnosnike obavijestio prvenstveno o "nezakonitu uhićenju slovenskih novinarskih ekipa od strane hrvatske policije", navodi na svojoj web stranici slovensko ministarstvo.

Premijer Ivo Sanader pozvao je hrvatsku i slovensku stranu da se suzdrže od bilo kakvih provokacija, te obje vlade i nadležne institucije da završe posao na izgradnji nasipa na Muri. - Pozivam obje strane da se suzdrže od bilo kakvih provokacija, jer su u Sloveniji uskoro lokalni izbori, u Hrvatskoj za godinu dana redovni parlamentarni izbori, pa uvijek postoje razlozi za politikanstvo, rekao je Sanader na početku sjednice Vlade. Šef slovenske diplomacije iznio je i stajalište Ljubljane prema kojemu Hrvatska "jednostranim mjerama" mijenja stanje na granici koje je bilo zatečeno kad su se dvije države osamostalile, 25. lipnja 1991. godine.

Takvi se jednostrani postupci "događaju u pograničnom području, gdje granica još nije sporazumno i definitivno utvrđena, te u suprotnosti s temeljnim ustavnim aktima obiju država", naveo je Rupel u pismu Solani i Rehnu.

Rupel također dodaje da su postupci hrvatske strane na tom području u suprotnosti i s Brijunskom izjavom iz 2005. dviju vlada te nedavnom zajedničkom izjavom premijera Janeza Janše i Ive Sanadera o obnovi nasipa na rijeci Muri.  

"Jednostrano djelovanje hrvatskih organa je nezakonito i neopravdano, te u suprotnosti s europskim duhom i načelima, a i s načelima dobrosusjedske suradnje", kazao je šef slovenske diplomacije, prenoseći u pismu europskim dužnosnicima stajalište slovenske vlade u vezi s jučerašnjim događajima kod Svetog Martina na Muri i privođenjem slovenskih novinara od strane pogranične policije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene