Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel: 'Kosovo je važno pitanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
EU ovog mjeseca još neće donijeti tehničke odluke potrebne da se na Kosovo uputi civilna misija EU-a, a pitanje misije i neovisnosti Kosova odvojene su stvari, izjavio je Dimitrij Rupel, koji na Cipru prisustvuje sastanku ministara vanjskih poslova mediteranskih država EU.

 "Kosovo je vrlo osjetljivo i važno pitanje, a donošenje odluka u Europskoj uniji je komleksan proces", rekao je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel. On je dodao da slovensko predsjedništvo ne može donositi odluke na svoju ruku, te da se na sjednici ministara vanjskih poslova država Europske unije 28. ovog mjeseca nada plodnoj raspravi koja bi otvorila put za daljnje odluke u vezi s Kosovom i slanje civilne misije.

Pročitajte i ovo Poglavar Srpske pravoslavne crkve Oštre reakcije iz Beograda Bura u Srbiji zbog zabrane kosovskih vlasti: "Oni koji su donijeli odluku čine zlo, ta vrata otvorit će sam Bog" Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se neće lagano predati: "Ovo će otvoriti Pandorinu kutiju"

Kako navodi STA, pozivajući se na slovenske diplomatske izvore, sljedećih dana i tjedana potrebno je definirati neriješena pitanja o europskoj civilnoj misiji za Kosovo, među ostalim i način njezina financiranja. 

Treba odlučiti i o tome hoće li misiju uputiti prije ili
nakon očekivanog proglašenje kosovske neovisnosti.

Slovenija je sklona razmišljanju da misiju treba rasporediti na
Kosovo prije nego li ono proglasi neovisnost.

Istodobno, Rupel je izrazio nadu da još postoji mogućnost da Srbija što prije s EU-om potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju na osnovi konsenzusa svih država članica, što za sada nije moguće zbog protivljenja Nizozemske, Belgije i skandinavskih država takvom potezu dok Srbija ne izruči Ratka Mladića.

Nakon posjeta Haagu, gdje se sastao s novim glavnim tužiteljem Haškog suda Sergeom Brammertzom, Rupel je ovog tjedna izjavio da je u pogledu suradnje Beograda s tribunalom još uvijek na snazi ocjena Carle del Ponte da je uvjet za potpunu suradnju predaja Mladića.

Na Brdu kod Kranja Rupel će u subotu kasno na večer biti domaćin sastanka europskog dijela Kontaktne skupine za Kosovo, ali se ne očekuje da će o tom pitanju biti postignut "proboj", navode izvori u Ljubljani. 

Uz ministre vanjskih poslova Velike Britanije, Njemačke,
Francuske i Italije, na sastanku na kojemu će se razmotriti najnoviji razvoj "rasprave" o Kosovu, te stanje u Srbiji u vezi s predsjedničkim izborima. 

Na sastanku će biti i europski povjerenik za proširenje Olli
Rehn, te visoki predstavnik za sigurnost i vanjske odnose Javier Solana. 

Sastanak se održava iza zatvorenih vrata, ne samo bez novinara već i bez fotoreportera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene